De stomste mama van de wereld
Column Opvoeding

De stomste mama van de wereld

Natuurlijk weet ik best wel dat de kleuter niet beseft wat ze soms zegt. En weet ik ook wel dat ik me niet alles moet aantrekken dat ze me om m’n oren gooit. Maar wanneer ik te horen krijg dat ik de stomste mama van de wereld ben raakt dat me, ik schreef er een persoonlijke blog over waarom.

De stomste mama van de wereld

Het was weer eens raak, de kleuter belandde in een driftbui. Om 8.15 in de ochtend terwijl we ons zouden klaarmaken voor de tocht van 4 minuten naar school. Waar ze eerst nog als Sinterklaas mét baard naar de pietengym zou gaan ging mama die kwam aanlopen met de benodigde schmink voor de baard tegen alle principes in.

Spannende periode

De buren hebben geen wekker meer nodig. Sinds de week dat het Sinterklaasjournaal is begonnen is het eigenlijk elke ochtend raak. Frustraties, boosheid, drift maar ook verdriet overheersen ons huishouden. Het kan gaan om een rits die niet dicht gaat, mama die niet/ wel helpt, mama die niet in 1x verstaat wat er gezegd word aangezien ze boven haar tanden staat te poetsen. Papa die 1x een kus en een knuffel heeft gegeven maar dat nu 2x had moeten doen.

December is door de Sinterklaas en kerstdagen toch altijd al wat spannend. Wij hebben het geluk een decemberkindje te hebben. Nog zo’n spanningsdag die onze kleuter van bijna 5 hartkloppingen geeft bij de gedachte eraan. Cadeaus, trakteren, wie we moeten uitnodigen op haar verjaardag, de taart die gemaakt moet worden maar ook de kindjes die ze volgend jaar op haar partijtje wil uitnodigen, het houdt haar maar bezig.

Lees ook: De drukke Decembermaand

Wat ik ook probeer om duidelijkheid en ruimte in haar koppie te geven, het werkt niet. Op school is ze zichzelf, het is blijkbaar iets dat eruit moet. Gelukkig voelt ze de ruimte om dat thuis te kunnen doen.

Boosheid

Maar elke keer schreeuwt mijn kleine grietje pijnlijke dingen. Dingen die ik me niet persoonlijk aan moet trekken. Maar die me kwetsen. Ik doe namelijk zo m’n best! En horen dat je stom bent, de stomste mama van de wereld en dat ze een andere mama wil doet een beetje pijn in m’n ego. Natuurlijk weet ik dat zij deze dingen in haar nijd roept, dat zij ook wel weet dat ik daardoor geraakt word. Maar mijn hart voelt zo beurs, zo kwetsbaar op die momenten. Ik probeer het weg te wuiven maar na vandaag waarop m’n kind het zo moeilijk had met zichzelf en ik haar niet helpen deed dit me zeer. Ik voelde me in gebreke blijven en daar legde ze haar kleine pissige vingertje op.

Lees ook: Een driftige dochter en een moeder die ook maar mens bleek

Focus

Dit gevoel komt vaker voor tijdens de driftbuien sinds ik weet dat Evi ons enige kindje zal blijven. De focus is scherper geworden lijkt wel. En ik snap best wel dat als je er zelf niet uit komt maar dat diegene die je wel zou moeten kunnen helpen het ook niet lukt, dat je die stom vind. De stomste moeder van de wereld zelfs. En dat je een andere mama wil. Snap ik ook wel. En na de afsluiting van de driftbui is zij het gevoel kwijt. Ik niet. Ik heb even nodig om het van me af te schudden en vandaag bleven de buien en verwijten zich afwisselen. Het is dan voor mij lastig om die gevoelens van me af te schudden. En niet omdat ik Evi dan dingen verwijt, verre van. Het trekt gewoon dan te veel van mijn emoties uiteindelijk.

Veiligheid

Gelukkig voelt Evi zich veilig genoeg om bij mij zichzelf te kunnen zijn, kan ze haar verdriet en boosheid bij haar stomme mama uiten. En is de veiligheid er om na de bui de boosheid af te sluiten, om te knuffelen en het op haar niveau te bespreken wat er gebeurde. Dat doen we namelijk al sinds het prille begin der driftbuien, dat nabespreken. Ik benoem wat ik zag, vraag of dat klopte en omdat de drift meestal begint met iets niet mogen (rondrennen met een schaar o.i.d.) dan leg ik nogmaals uit waarom dat niet mocht. Evi kan op die momenten zeggen wat ze van mij niet leuk vond en andersom waarna we het afsluiten door elkaar te knuffelen of een hand geven. De afsluiting heeft ze ook nodig en ik dus ook.

Gemeen stemmetje

Maar zoals iedere mama/ papa/ opvoeder weet: Driftbuien kosten een berg aan energie! Bij je kleintje en bij jouzelf. Niks aan te doen. En zolang iedereen weet dat het daarna weer ok is, prima. Maar ik heb dus nog even nodig om het van me af te schudden als ze me zegt dat ik de stomste mama ben. Rationeel weet ik het allemaal wel zoals jullie kunnen lezen, mijn hart daarentegen…. Ik merk namelijk dat ik nog steeds met een schuldgevoel en rouwgevoel zit. En op sommige momenten roept een heel gemeen stemmetje in mijn hoofd dat ik het verdien om “maar” 1 kindje te hebben, ik ben toch maar de stomste mama op de wereld.

Dat gemene stemmetje is die van mij……

Liefs Kimberly

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast Beebs and Moms ben ik coach in Zwangerschapsverlies via www.liefgedragen.nl

«

»

6 COMMENTS

 • Christa

  Ah Kimberly! Dikke digitale knuffel ????
  Niets zo waardeloos als dat gemene stemmetje. Hou de eer aan jezelf, je doet het super!!

  • beebsandmoms
   AUTHOR

   Lief! Dank je wel ????????

 • Lieve schat, je schrijft zelf dat je ook wel weet dat ze maar wat roept, probeer in deze ook even naar jezelf te kijken toen je aan het puberen was. (Dat deed jij vast ook?) Toen riep je vast ook van alles, zo gemeen mogelijk. Kinderen weten niet wat ze zeggen, maar ik weet heel zeker dat je de allerliefste moeder bent van de wereld (oke, na mij dan en als je haar dropjes niet opeet ????❤) schud het van je af ????
  Kimberley van den Helder onlangs geplaatst…Jouw mooiste herinnering op houtMy Profile

  • beebsandmoms
   AUTHOR

   Dat weet ik ook wel, het is dat rotstemmetje dat dan ineens versterking krijgt. Zal wel slijten denk ik ???? En wij zijn gewoon hele leuke mama’s, dat weet ik zeker!

 • roelina

  Ah nee, dat laatste zinnetje. Dat is NIET zo. Ik ken je niet, maar stom ben je vast niet. En dat vindt je beebje ook niet. Het is idd precies zoals je schrijft en juist vanwege die veiligheid die ze bij jouw voelt, dat ze het durft te zeggen. dat maakt jou niet stom maar de beste moeder ooit!
  roelina onlangs geplaatst…Zara kindermode wishlist met de leukste kerstoutfits voor peutersMy Profile

  • beebsandmoms
   AUTHOR

   Ah lief van je! Ik weet het ook wel dat ze gewoon wat roept maar dat ellendige stemmetje achterin m’n hoofd doet zo’n pijn soms….Dank je wel !

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 + 9 =

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.