raarste vragen aan een nieuwe moeder na de bevalling
Moms Zwangerschap

De 10 raarste vragen rond de bevalling

Het blijft me verbazen dat mensen vaak geen filter hebben op hun mond en enorme rare vragen kunnen stellen. Iedere keer maar weer over de grens en soms gewoonweg kwetsend. Deze ronde: de raarste vragen die ik als nieuwe mama kreeg rond de bevalling.

Rare vragen aan zwangere vrouwen

Bij mijn ouders thuis en later op school werd altijd aangegeven dat rare vragen niet bestaan. Later kwam ik er absoluut achter dat rare vragen wel degelijk bestaan, en dan vooral van vreemden, familie of kennissen. Eigenlijk iedereen dus waar je het niet van verwacht. Die kennissen lieten daarmee trouwens wel weer merken waarom zij niet meer dan alleen kennis zijn.

Welke vragen kreeg ik als nieuwe mama?

Er waren heel wat vragen die mij m’n wenkbrauwen omhoog lieten gaan. Opvallend vond ik vooral dat mensen die mij niet kenden en nog nooit hadden gezien. Er lijkt geen gêne te zijn zodra je zwanger bent en waar ik bepaalde vragen helemaal niet erg vond, maakte de persoon die de vraag stelde het vooral vreemd. Als je nog nooit iemand hebt gezien en je komt iemand bij de paskamers tegen in een winkel is het wel raar als je diegene dan intieme vragen stelt.

Wanneer komt de tweede?

Met stip op 1: Net bevallen van mijn baby lag ik in mijn kraambed bij te komen van alles wat er met mijn “onderkantje” was gebeurd en mijn nieuwe leven als moeder. Voor ik het wist werd me gevraagd wanneer de tweede zou komen. Serieus?!

Wat gaat de naam van je kindje worden?

Samen met Patrick was ik wat spullen aan het kopen in de Kruidvat. Een vreemde in de winkel knoopte een gesprek aan met mijn hoogzwangere ik en vroeg me vervolgens hoe ik mijn kindje zou gaan noemen. Uhm hallo, waarom zou ik jou dat vertellen?! Patrick vroeg me achteraf of ik diegene kende want hij vond dat diegene wel erg volhardend was in haar vragen.

Mag ik even voelen?

De meest bizarre vraag vond ik toch wel de vraag van vreemden of ze even aan mijn zwangere buik mochten zitten. Op een gegeven moment nam ik mijzelf voor om Henk met z’n bierbuik deze vraag voortaan ook maar te stellen. Het kwam overigens ook geregeld voor dat men zonder te vragen ineens aan mijn buik zat, geen idee waarom mensen denken dat zoiets ok is.

Hoe was je bevalling?

Als nieuwbakken moeder deel je over het algemeen graag je bevallingsverhaal. Maar vreemden in winkels die me vroegen hoe mijn bevalling was gegaan en zelfs de vraag of ik een natuurlijke bevalling met uitscheur had ervaren, dat vond ik behoorlijk vreemd. Mijn baby was hooguit 3 weken en ik deed überhaupt m’n best om in de wereld aanwezig te zijn. Het verbaasde me vooral dat het mannen en vrouwen waren die me dat vroegen, ik had deze vraag eigenlijk alleen van vrouwen verwacht.

Slaapt ze al door?

Moeders, vreemden, familie all around the world. Terwijl mijn baby volgens mij net haar eerste nacht achter de rug had kreeg ik deze vraag al. Overal heb ik deze vraag gekregen: Bij speeltuinen, in supermarkten, van voorbijgangers op straat, bij dansles, op het consultatiebureau. Jaaaaaaa ze slaapt door!!!! Ik snap na al die jaren nog steeds niet zo goed wat het een ander aangaat of mijn baby door zou slapen.

Geef je borstvoeding?

“Geef je borstvoeding?” Naast dat verschillende bekenden me dat vroegen, en wat ik dan nog wel kon begrijpen, werd het me ook gewoon op straat gevraagd. Sterker nog, ik was gewoon een wandeling me mijn baby in de kinderwagen aan het maken. Tijdens het voorbijlopen werd de vraag mijn kant op gegooid, ik kende diegene dus helemaal niet. Who cares, ze leeft, krijgt te eten en is gelukkig!

Mag ik een foto maken?

Tijdens onze vakantie in Portugal werd me door een wildvreemde passerende dame gevraagd of zij een foto mocht maken van mijn dochter. Deze vrouw liep met een systeemcamera en ik vond het een beetje een vreemde vraag. De vrouw gaf aan dat zij mijn baby zo schattig vond in de branding. Het was vast lief bedoeld en fijn dat ze het tenminste nog vroeg, maar ik vond het een vreemd idee dat iemand die ik niet kende een foto van mijn dochter in haar plakboek zou hebben.

Meer lezen over de privacy van kinderen doe je hier

Hoeveel kinderen wil je?

Tijdens mijn hele zwangerschap werd me ook gevraagd hoeveel kinderen ik wilde. Wederom, who cares?! Al blijft de mini alleen of komt er een harem aan mini’s. Laat het me lekker uitzoeken.

Hoeveel ben je aangekomen?

En… Hoeveel kilo’s ben je al aangekomen? Geen idee wat anderen daar voor boodschap aan zouden hebben, mijn gewicht is van mij. Mijn dochter was gezond, de zwangerschap ging prima. Daarbij vind ik het werkelijk nooit toegestaan om een ander naar zijn of haar gewicht te vragen, mits het medisch verantwoord is.

Was het wel de bedoeling?

Ok en hierbij de laatste dan…. Toen ik vol zwangerschapseuforie was: was het gepland of een ongelukje? Pardon? Mijn baby was enorm gepland en al was ze dat niet, ongelukje vind ik zo’n bizarre betiteling. Alsof de vader viel en spontaan terechtkwam in de moeder. Ik vind het ook wat respectloos naar de baby maar dat terzijde. Eigenlijk iedereen die niet in de inner circle zat vroeg dit, dat terwijl ik 27 was en dus helemaal niet zo jong meer was.

Welke vreemde vragen rond je bevalling heb jij weleens gekregen?

 

Liefs, Kimberly
Avatar

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast bloggen op Beebs and Moms coach ik moeders en vrouwelijke ondernemers naar meer zelfvertrouwen en zelfzorg.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

tien − negen =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.