Nadelen van het ondernemen
Ondernemen Recente berichten

De nadelen van het ondernemen

Na bijna een jaar zelfstandig ondernemen en als dochter van een ondernemer kan ik inmiddels toch wel meepraten over de nadelen van het ondernemen. Wat vind ik nou de grootste nadelen als ZZP’er in het huidige online klimaat?

Ondernemen anno 2018

Het ondernemen in 2018 draait tegenwoordig om online zichtbaarheid. Het is belangrijk om online zichtbaar te zijn en duidelijk te maken waar jouw onderneming om draait. Hoe vaak zoek je zelf wel niet eerst voordat je ergens gaat eten, wat gaat kopen online of zaken met iemand gaat doen? Waarschijnlijk vaak. Er komt nu veel bij kijken en dat is ook een groot deel van je onderneming. Het is dus niet zo raar dat er ook steeds meer Virtual Assistents komen. Zij zijn de assistentes van het nu, niet meer aan jouw bureau voor een kopje koffie maar vol in de ondersteuning vanuit hun huis en daar waar jij het nodig hebt. Maar er zijn wel meer nadelen aan het ondernemen, welke vind ik het meest vervelend?

Social Media

Social media is een groot deel van je bedrijf. Wie je bent en wat je doet kun je daar goed op laten zien. Waar je op je website waarschijnlijk wat zakelijker bent kun je op social media echt een band opbouwen met je potentiële klanten. Dat is ideaal want je bent laagdrempelig te benaderen en mensen krijgen op een makkelijke manier een kijkje in jouw keuken.

Maar er hangt ook een groot nadeel aan social media. Het is namelijk enorm veel werk om te bedenken wat je gaat laten zien, hoe je dat gaat doen, het inplannen van je posts en je moet tegenwoordig echt een social media- plan maken. Dit allemaal om overzicht en een idee te creëren van wat je van jouw bedrijf gaat laten zien op Instagram, Facebook of Twitter.  Daar gaat veel tijd en moeite in zitten, zoals ik eerder al deelde in de grootste misverstanden over het bloggen.

Onregelmatig inkomen

Opdrachtgevers die niet of te laat betalen, überhaupt opdrachten binnenkrijgen of klanten. Het is elke maand weer een raadsel in hoeverre je opdrachten gaat krijgen. Er zullen vaste opdrachten zijn, opdrachten en klanten die je vasthoudt voor een bepaalde tijd maar uiteindelijk weet je pas als de maand is afgelopen je daadwerkelijke inkomen. Dat is onduidelijk en kan heel vervelend zijn als je wel graag duidelijkheid wil hebben m.b.t. je inkomen.

KVK

Yup, De KVK (Kamer van Koophandel) heeft voordelen als ondernemer maar er zitten ook behoorlijk wat nadelen aan vast. Zo verkoopt de KVK je gegevens aan derde partijen waardoor een telefoontje van bedrijven zeker wekelijks een terugkerend fenomeen is. Energiemaatschappijen, de telefoongids, internetleveranciers. Ze hebben me allemaal gebeld. En mocht iemand op mijn naam zoeken, dan vinden ze nog net niet mijn pincode. Allemaal dankzij de KVK en de registratie bij het KVK die noodzakelijk is om te ondernemen.

Afwezigheid en werktijden

Als ondernemer ben je eigenlijk altijd wel aan het werk. Even een mailtje beantwoorden, even reageren op die ene volger op social media, oh hé daar kan ik ook nog over bloggen, je administratie, je urenregistratie, het onderhouden van je website(s). Er komt enorm veel bij kijken en je bent dus altijd wel een beetje aan het werk.

Lees ook: Op vakantie gaan als ZZP’er is niet zo makkelijk.

Ga je dan eens de hort op en een weekend/ weekje / vakantie vieren ergens, dan is het goed nadenken over wat je doet tijdens dat moment van afwezigheid. Dankzij de KVK (zie het puntje hierboven) is je huis makkelijk te achterhalen op het moment dat jij aangeeft op social media dat je weg bent. Je kunt er dan natuurlijk voor zorgen dat je een housesitter hebt maar die kosten geld en er is iemand anders in je huis. Een andere mogelijkheid is alles doorzetten in social media en het later pas posten. Uiteraard kun je ook gewoon alles posten, maar het is een risico dat je neemt.

Eenzaam

De eenzaamheid is wel een van de grootste nadelen van het ondernemen. Je kunt natuurlijk hele leuke gesprekken hebben met die mensen die je bellen dankzij de KVK maar het is veel leuker om een leuke samenwerking en club van medestanders om je heen te verzamelen. Plan een samenwerkdag, plan videocalls en zorg ervoor dat je niet alleen in je eigen wereld en ondernemende bubbel zit. Het is juist zo fijn om te kunnen sparren met andere ondernemers om net een andere blik op jouw bedrijf en onderneming te krijgen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Deze dame hè, @by.christa is soms echt mijn redder in nood. We proberen nu telkens samenwerkdagen in te plannen waarin we elkaar weer van advies, mentale steun, relativering, humor en bitterballen proberen te voorzien. Waar @lotuswritings mijn blogheldin en vriendin is, is Christa mijn zakelijke heldin. Ik ben namelijk niet zo zakelijk en leer steeds weer van haar. Dingen over lay-out op m’n sites, planning van social media en gewoon even zeuren over het ondernemerschap. Deze vrouw tilt me zakelijk gezien naar een hoger niveau. ? Ooit waren we gewoon 2 bloggers die contact hadden met elkaar en nu is dat zoveel meer. Christa blogt nu alleen nog voor ondernemers en ondersteunt hen in het onderhouden van social media maar helpt hen dus ook naar een hoger niveau met hun bedrijf. Dus. Je leest het al, ik ben echt megatrots op haar! ? Heb jij online vriendschappen opgebouwd? ? #friends #mompreneurs #selfie #momfriends #ondernemers #zzp #allsmiles #metmnblijebekinjefeed #momswithbusinesses #businessmoms #womensupportwomen #mamawerkt #friendship #businessbabesnl #workingmom #femalefounders #businessmom #momboss #onlineondernemen

Een bericht gedeeld door Kimberly ☆ Beebs and Moms (@beebsandmoms) op

Onbegrip

Werk je vanuit huis? Dan zul je net zoals ik vaak genoeg de opmerkingen krijgen dat je toch alleen maar thuis bent. Het lijkt alsof mensen soms gewoonweg denken dat de blogs die ik schrijf, de coaching die ik geef en de 2 bedrijven die ik run allemaal vanzelf rondkomen. Het lijkt me heerlijk om de hele dag series te kijken en mijn eigen ding te doen. Maar werken it is.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

“Hoe is het met je bedrijfje?” Even serieus, ik krijg deze vraag geregeld en steeds vaker merk ik dat het me tegenstaat. Ik heb verdikke gewoon 2 bedrijven, werk hard voor groei en mijn bedrijven, ben zelf aan het groeien en ben mooie contacten aan het opbouwen. Bedrijfje vind ik zo’n afbreuk doen aan alles waar ik mee bezig ben! Eerlijk is eerlijk, het zijn ook vaak dezelfde mensen als die aangeven dat ze ook maar moeten gaan bloggen. Prima, dan heb ik nog wel wat tips voor je: zorg voor veel inspiratie, een dikke huid, een lange adem en denk vooral niet dat de bedrijven in de rij staan vanaf dag 1 om met je te werken. Sterker nog, als je het daarvoor doet kun je beter niet eens beginnen. Dus. Is iemand in je omgeving ondernemer? Steun ze, like die freaking social media van ze ook al boeit het je geen reet. Deel zo af en toe wat, like hun berichten en vraag hoe het met hun bedrijf gaat. Toon gewoon interesse en steun! Dus voor zover mijn relaas, mocht je meer willen lezen over de misverstanden rondom bloggers? Check dan vooral de link in m’n bio. #linkinbio #newpost #newblogpost #lips #ondernemen #mompreneurs #mamawerkt #businessbabesnl #zzp #bedrijf #momboss #bossmom #businessmom

Een bericht gedeeld door Kimberly ☆ Beebs and Moms (@beebsandmoms) op

Even een bakkie bij je doen want je bent toch thuis. Even oppassen op een kindje of even een boodschap doen, dat kan jij vast wel doen want je bent toch thuis. NO CAN DO. Met liefde maak ik ruimte en tijd voor van alles en nog wat, maar ook ik heb afspraken die ik niet zomaar kan verzetten. Ook ik heb gewoon werktijden en als ik overdag niet kan werken omdat ik wat dan ook aan het doen ben houdt dat vaak in dat ik in de avond of het weekend door moet werken. Deadlines, opdrachten en foto’s moeten er ook gewoonweg gemaakt worden.

Verzekeringen en pensioen

Als je in loondienst werkt is het fijn dat je vanuit je salaris ook allerlei verzekeringen en je pensioen betaalt. Het lastige als ZZP’er is dat je zelf moet zorgen voor de juiste verzekeringen en je pensioen. De kosten daarvoor zijn behoorlijk aan de prijs. Het is dus belangrijk om voor jezelf te bepalen hoe je gaat zorgen voor je pensioen e.d. Je kunt meedoen aan een collectief maar bijvoorbeeld ook sparen of investeren. Het is net wat bij jou past en wat voor jou het meest rendabel is.

Dat waren de grootste nadelen aan het ondernemen. In ieder geval, deze rits aan nadelen vind ik de grootste. Wat vind jij het grootste nadeel aan het ondernemen?

Liefs Kimberly

Liked it? Pin het dan op Pinterest!

De grootste nadelen van het ondernemen ZZP Ondernemer

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast Beebs and Moms ben ik coach in Zwangerschapsverlies via www.liefgedragen.nl

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

19 + achttien =

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.