moeder van een kleuter
Moms Opvoeding

Hoe weet je dat je de moeder van een kleuter bent?

De afgelopen tijd is het echt helemaal duidelijk, ik ben de moeder van een kleuter! Er is niet meer aan te ontkomen en ik moet het maar gewoon omarmen dat we in een nieuwe fase zijn gekomen. Maar mocht jij nog twijfelen of je beeb nou een echte kleuter is, ik help je op weg met dit lijstje.

 

De 13 punten waardoor je weet of je de moeder van een kleuter bent:

Uitdrukkingen

Je hoort je eigen uitdrukkingen terug. Alsof je potverdorie in een spiegel kijkt! “Mama ik tel tot 3 en dan kom je bij mij zitten. 1, 2, 3 Mammie kom hierheen met je kontje.”
Ik was trouwens aan het koken en kwam dus niet om doktertje te spelen. No time!

Schuld

Als moeder krijg je de schuld van dingen waar je echt niets mee te maken had. Je weet wel, dat je aan het koken bent en de beeb met haar voet op de afstandsbediening iets aantikt waardoor haar programma op iets anders gaat. Ja dat heb jij gedaan, suffe mammie. Of dat gat in die broek die tijdens het spelen op school is gevallen. Stiekem heb jij vanuit huis je kleuter geduwd o.i.d. want “O mama wat heb je nou gedaan” krijg je als antwoord als je vraagt naar de oorsprong van dat gat.

Discussies

Je hebt discussies waarvan je had gehoopt dat ze er nooit zouden zijn. “Ja ik weet best wel dat je lekker aan het spelen bent maar je poep ophouden is niet goed voor je buik.” “Oooohhh mam, ik ben gewoon aan het spelen met My Little Ponys en doe morgen wel een poepie op de wc.”
Je snapt, dit was de start van een gezellige discussie die ik maar opgaf waarna de kleuter toch naar de wc ging omdat haar poepie wakker was geworden door mij.

Naam

Heb je zo zorgvuldig je best gedaan om een naam te kiezen. Soms willen de kleuters dan voor een dag een andere naam hebben. Je weet wel, Elsa ofzo. En reageren op hun eigen naam waar jij dus op gezwoegd hebt? Ho maar, dus loop jij je best te doen om prinses Elsa mee te krijgen door de supermarkt heen. En let op dat je niet de fout maakt om jezelf die dag mama te noemen want jij bent dan uiteraard Anna. Dat snap je zelf toch hopelijk ook wel.

Frustraties

De frustraties steken toch wel (geregeld) de kop op. Krijsen, op de grond zitten, aan hun haren trekken… You name it, we’ve got it! O en dan zeg ik nog niets over je eigen frustratie.

Niet weten wat ze willen

Kleuters weten  zelf ook niet echt wat ze willen. Zo wordt er met volle overgave gekozen voor doperwtjes om daarna walgend boven hun bord te hangen en toch de sperziebonen te verkiezen boven de doperwtjes. Maar ja die liggen nu nog bevroren in de vriezer en gaat moeders toch echt niet ook nog klaarmaken. Life sucks soms, ook als je een kleuter bent.

Blad aan een boom

Ze slaan om als een blad aan de boom: Zoals die keer dat er gedoucht zou worden maar dat de blote kleuter ineens besloot toen de deur van de douche openging dat ze te moe was om te douchen. Om daarna de buurt kennis te laten maken met haar stemgeluid. Waar zijn die oordopjes als je ze nodig hebt? Sowieso kun je er soms echt geen pijl op trekken, de stemming kan binnen de kortste keren veranderen om daarna weer een andere kant op te gaan.

Samen spelen, samen delen

Spelen? Superleuk maar dan wel het liefste met een ander z’n speelgoed en wanneer het de kleuter uitkomt. Dat delen lukt de kleuter toch nog niet helemaal en zorgt nog wel eens voor (kleine) frustraties.

Mening

Overal hebben de beebjes een mening over: Kleding, eten, wat je doet, hoe je kijkt, mensen op straat, dingen op tv en ga zo maar door. Die ene pittige skinny die jij zo geweldig vond? Die ligt nu stof te verzamelen want jurken met een legging of een wijde plofbroek it is. Sorry, not sorry.

Zelf doen

Zo moet je helpen en zo wordt je weggestuurd omdat ze het wel zelf kunnen doen. “Ga jij maar weg mammie, ik kan het zelf wel”. Behalve wanneer het ze uitkomt want dan moet je snel helpen met dat jasje en die schoenen en you name it.

Wijn

Je bent blij als je de wijn koud ziet staan in de koelkast want die heb je gewoon nodig om bij te komen. Want driftbui/ je hoorde ineens een kreet van je moeder uit je eigen mond komen/ het was erg vroeg vanmorgen/ kind weigerde alles want eigen mening/ je hebt de halve dag hints gespeeld om erachter te komen wat er nou aan de hand was etc. etc.

Poep en plas

Heeft jouw beeb ook die bijzondere humor gekregen en gaan ze stuk om een scheetje of een poepje? Jawel kleuters genieten het meest van grappen die gaan over poepjes en kakjes en drolletjes. Poep- en plasgrappen for life!

No more sneaky

Niks ontsnapt nog aan de aandacht. Kon je eerst nog stiekem wat chocolade in je mond wegmoffelen. Nu wordt je gevraagd wat je in je mond hebt en of je even je mond open wilt doen om het te laten zien.

 

Voldoe je aan 5 of meer punten van deze lijst?
Gefeliciteerd, jij bent een moeder van een kleuter!

Je wint er geen ruk mee maar misschien wel veel plakkerige kusjes en heerlijke knuffels van je kleuter 🙂 O en I’ve got your back, ik bied wel een luisterend oor als je in de avond je nog afvraagt wat er in godesnaam is gebeurt terwijl je twijfelt of 1 glas wijn wel genoeg is om bij te komen. Vergeet vooral niet dat je niet alleen bent hé, er zijn zoveel andere moeders die het ook soms gewoon zwaar hebben.

O en heb je nog een aanvulling voor me, laat het me dan weten in de reacties!

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast bloggen op Beebs and Moms coach ik moeders en vrouwelijke ondernemers naar meer zelfvertrouwen en zelfzorg.

«

»

8 COMMENTS

 • Melanie

  Kleuters zijn die van mij al lang niet meer. De volgende duurt nog wel even. Maar heel herkenbaar. Veel mensen vinden de peuterpubertijd lastig. Ik vind kleuters vaak lastiger.

  • beebsandmoms
   AUTHOR

   Zijn ze ook wel. Al vind ik elke fase iets heel leuks hebben, en iets heel lastigs. Nu is het vooral heel veel zien en ervaren maar er eigenlijk nog niks mee kunnen….

  • beebsandmoms
   AUTHOR

   Kleuters zijn heftiger of intenser lijkt wel…

 • Dewi

  Haha heerlijk herkenbaar.. of heel de f*% dag door..”hoeveel nachtjes slapen nog?!!!?”

  • beebsandmoms
   AUTHOR

   O ja dat ook nog eens inderdaad! En welke dag is het vandaag?

  • beebsandmoms
   AUTHOR

   Vreselijk, lang leve de aftellijsten!

 • Kreanimo

  Ha, dat met die naam heb ik nog helemaal niet voor gehad…

  Maar voor de rest wel herkenning!

  • beebsandmoms
   AUTHOR

   Komt nog wel dan ????

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 − 4 =

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.