De grootste misverstanden rondom bloggen
Ondernemen Recente berichten

De grootste misverstanden rondom bloggen

Geregeld kom ik misverstanden rondom bloggen tegen. Het is natuurlijk ook een redelijk nieuw beroep en er hangt best wat onduidelijkheid omheen. Het lijkt soms wel alsof bloggers alles maar gratis krijgen en dat het allemaal heel makkelijk is, ik deel de werkelijkheid met jullie.

Wat is bloggen?

Als eerste neem ik jullie mee in de start van een blog om daarna de misverstanden over bloggen te bespreken. Laten we bij het begin starten: Bloggen is een soort dagboek in schrijvende vorm op internet. Zoals Beebs and Moms dus. Ik schrijf over alles dat mij bezighoudt en dat noemen ze dus bloggen. Zou ik het in een videovorm doen, dan is dat vloggen.

Waarom bloggen?

Over het algemeen beginnen bloggers met bloggen omdat zij het heerlijk vinden om te schrijven (over hun passie). Of omdat zij een manier zoeken om hun gevoelens te uiten, een richting te geven. Hierdoor heb je bloggers die schrijven over koken, reizen, mode, kinderen, de technische kant van bloggen, sport en allerlei aanverwante onderwerpen. Net als de wereld is ook de wereld van het bloggen zeer divers.

Beginnen met bloggen

Er zijn meerdere mogelijkheden om te beginnen met bloggen. Zo kun je gratis starten op WordPress.com met een account, dan krijg je dus als site wanneer je pietjeprecies heet: www.pietjeprecies.wordpress.com. Wil je een directe site dan is het belangrijk om je te verdiepen in hosts en om te kijken of je sitenaam bestaat. Ook handig is om te kijken of deze naam beschikbaar is op Social Media. Weet je al waar je over wilt schrijven, gaat het je lukken om daar langere tijd over te schrijven? Hou hier rekening mee met je naam.

Lees ook: Tips voor de beginnende blogger

Als bedenker van Beebs and Moms (veelal als Biebs and Moms uitgesproken) heb ik ook weleens spijt van mijn naam. Aanvankelijk schreef ik vooral moedergerelateerde blogs, inmiddels vind ik het ook erg leuk om meer over lifestyle te schrijven. Dat past niet geheel binnen mijn sitenaam maar wel weer onder het credo: Voor moeders die net zo eigenwijs als hun kind zijn. Ook onderwerpen gerelateerd aan het ondernemen vind ik fijn om te schrijven want dat is waar ik tegenwoordig mee bezig ben. Achteraf gezien had ik liever een algemenere naam gehad voor mijn site maar het is niet anders.

Vind je het een te grote stap om direct met een eigen site te beginnen? Dan bestaat altijd nog de mogelijkheid om te gastbloggen voor een andere blogger. Vooral grotere bloggers doen hier oproepen voor en bieden de mogelijkheid om gastblogs aan te leveren. Dit is veelal gratis maar je kunt hier afspraken over maken met de blogger. Kijk vooral wel of je raakvlakken hebt met de site waar je voor zou willen bloggen en of je hier langere tijd voor zou kunnen schrijven. Overleg goed over de verwachtingen en eisen, het kan maar beter helder zijn voor jullie beide. Ook bieden meerdere bloggers de mogelijkheid om eenmalig een blog in te leveren. Ik ook, je leest de voorwaarden hiervoor in Mijn Zwangerschapsverlies.

Misverstanden over bloggen

Maar inmiddels blog ik zelf sinds juli 2016 op Beebs and Moms. Met mijn ervaring merk ik ook dat er behoorlijk wat misverstanden zijn en die een verkeerd beeld geven aan anderen. Blogger zijn is een redelijk nieuw beroep en daardoor is het niet helemaal helder wat we doen.

Bloggen voor geld

Als blogger kun je geld verdienen aan je artikelen. Dat kan door middel van een link of door middel van een link in een artikel.

Misverstand:

Zodra je begint met bloggen ga je geld verdienen met bloggen. Nee. Misschien als je social media heel groot is en dat je daardoor al waarde kunt bieden, maar anders gewoonweg niet. Het gaat er namelijk om dat je site waarde biedt aan een bedrijf. Alle bedrijven willen graag hoog in de zoekresultaten op Google. Daar hebben ze links voor nodig van andere sites met waarde. Pas na ongeveer een half jaar / jaar neemt je site toe in waarde en alleen als je hiermee bezig blijft zal jouw site interessant worden voor opdrachtgevers.

Let op! Geld krijgen voor links an sich is niet toegestaan door Google. Lees je in op het onderwerp Do – Follow links en No – Follow links. Betaald krijgen voor een artikel is wel toegestaan.

Bloggers krijgen altijd alles

Yup, als blogger krijg je producten voor een review. Die producten kun je zien als betalingen (barter worden ze genoemd).

Misverstand:

Als blogger krijg je alles maar. Ja, we krijgen dus dingen maar deze producten moet je ook zien als betalingen. We moeten hier artikelen voor schrijven en de producten laten zien. Probeer je daar maar eens in te onderscheiden. Je moet ook wat te bieden hebben aan opdrachtgevers. Dus we krijgen niet zomaar alles, er zitten altijd afspraken en verwachtingen aan verbonden. Vergis je daar niet in.

Blogje schrijven en klaar

Je schrijft lekker een blogje en je bent dan toch klaar.

Misverstand:

Hoeveel moeite is dat nou zo’n blogje schrijven. Beetje typen en met een half uurtje klaar!? Nee. Als blogger die geld wil verdienen met bloggen is het belangrijk om jezelf te scholen in SEO ( Search Engine Optimization = Hoe Google werkt ). En bedenk maar eens minstens 3 x 52 (weken) = 156 blogs. Maar naast het schrijven van je blogs moet je foto’s maken, Social Media onderhouden en je site ontwerpen/ onderhouden. Vergeet het onderhouden van contacten en reageren op de verschillende Social Media niet. Er gaat behoorlijk wat tijd in zitten, sterker nog vooral met Social Media ben ik behoorlijk wat tijd kwijt.

Altijd ben ik bezig met hoe ik mijn site, mijn Instagram, Facebook, mijn schrijven kan verbeteren. Ik heb de afgelopen 2 jaar flinke sprongen gemaakt maar daar heb ik flink in geïnvesteerd. Zo draaien er plug-ins op mijn site (o.a. van Yoast ) en ook dat is niet gratis. Sowieso betaal ik voor de hosting van Beebs and Moms en zijn er nog wat dingen waar ik jaarlijks voor betaal voor de fijnste beleving op deze site. Maar ook oude artikelen bewerk ik omdat ze niet voldoen aan mijn eisen, foto’s die niet voldoen vervang ik en ga zo maar door.

Lees ook: Tips tegen een blogdip

Laat mij even winnen dan!

Als blogger vergroot je o.a. je bereik dankzij winacties. Daarom heb ik ook geregeld winacties op Beebs and Moms.

Misverstand:

Mensen die ik ken roepen geregeld tegen me dat zij die ene prijs wel leuk vinden. Dat ik hen dan even moet laten winnen, maar zo werkt dat dus niet. Ten eerste is dat niet netjes naar de opdrachtgever, ten tweede niet netjes naar de andere deelnemers aan de winactie en ten derde kun je een winactie ook zien als een betaling. Ik geef jou een product waar ik zogezegd mee betaald ben. Betaal jij weleens een lunch voor mij? Hoe zou je reageren als ik zeg: Betaal jij even voor mij dan! Zo werkt het niet. Ik hou een overzicht bij van de winnaars en laat via een systeem de winnaar bepalen. Daarom dat de reacties op Facebook zo belangrijk zijn, als ik honderden reacties steeds handmatig moet invoeren kost dat me teveel tijd. Nu is het ook nog eens onpartijdig.

Jij zit altijd maar op Instagram

Als blogger ontkom je er tegenwoordig niet aan om je blogs en jezelf te laten zien op Social Media. Het is belangrijk voor anderen om te zien wie je bent en waar je voor staat.

Misverstand:

Als blogger ben je veel actief op Social Media. Je moet ook wel om gezien te worden. Als ik mijn bedrijven – ik ben ook coach zwangerschapsverlies – niet via Facebook zou hoeven te promoten had ik Facebook allang afgezworen. Op Instagram ben ik veel actief omdat dit ook mijn bereik vergroot. Een groter bereik, een hogere interactie met mijn volgers en hoe mijn Instagram-feed eruit ziet zijn belangrijke punten voor opdrachtgevers. Dus waar jij Instagram voor de leuk gebruikt, gebruik ik het voor mijn bedrijven. Het is dus mijn werk. Foto’s maken, een filter erop, misschien wat doen met het licht van de foto, inplannen, een tekst bedenken en door. Het is werk, dus ook al lijk ik veel te zitten dat is dus niet alleen maar recreatief.

Lees ook: Instagram inplannen

Misverstanden rondom bloggers

Zoals je ziet zijn er behoorlijk wat misverstanden rondom bloggen en hoe deze wereld werkt. Ik ben ervan overtuigd dat er nog een aantal misverstanden zijn dus mocht jij een misverstand weten en en deze missen in dit overzicht? Ik hoor het graag van je!

Liefs Kimberly

Liked it? Pin het op Pinterest!

De grootste misverstanden rondom bloggen - Hoe verdienen bloggers hun geld

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast Beebs and Moms ben ik coach in Zwangerschapsverlies via www.liefgedragen.nl

«

»

4 COMMENTS

 • Wendy

  Oeh, goed stuk! Ik schreef ook eens een artikel “oh, jij bent zo’n blogger”. Voor mij is het een (zéér geliefde!) hobby en schrijven een passie. Ik ben ook steeds lichtelijk geïrriteerd als mensen dan opperen dat ik “zeker over boodschappen doen” blog en dat het lekker makkelijk is dat ik gratis producten opgestuurd krijg. What?! Het is kei hard werken, en al helemaal als het echt je baan is. Maar echt. Er zit veel tijd, moeite en liefde in en het kan zeker een volwaardige baan zijn ? Complimenten voor jou dat je dit zelfs met twee bedrijven doet!! En een hylarisch insta-account ? Keep up tge good work ??
  Wendy onlangs geplaatst…7 Tips die je helpen besparen op jouw vaste lasten!My Profile

  • Kimberly
   AUTHOR

   Dank je wel, heel lief van je! Er gaat zeker veel tijd in zitten, tig onderwerpen bedenken, rekening houden met wat anderen van je willen lezen, opdrachtgevers van je willen zien, je eigen inkomen, proberen je social media vergroten, je bezoekcijfers verhogen en ga zo maar door. Het vergt veel en het krijgt zoveel vervelende commentaren. Dat is jammer en niet nodig.
   Kimberly onlangs geplaatst…Mijn ervaringen als HSP moederMy Profile

 • Josine Wille

  Er zijn zoveel vooroordelen. Maar iedereen die er een mening over heeft, durf ik de uitdaging mee aan te gaan. Een fotootje plaatsen of tekstje schrijven kN iedereen. Maar gepassioneerd en regelmatig blogs produceren vergt veel energie en uithoudingsvermogen!
  Leuk dat je er een artikel aan gewijd hebt want het is echt anders dan wat men er standaard van denkt!
  Liefs Josine

  • Kimberly
   AUTHOR

   Er komt zoveel bij kijken en mensen staan daar niet bij stil of willen er niet bij stil staan. Beetje krediet is het minste ?

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

dertien − zeven =

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.