Curly Girl methode voor beginners ook met golvend haar
Beauty en mode Moms

De Curly Girl Methode voor beginners

De Curly Girl Methode is een speciale manier om je krullende haar te verzorgen. Dit begint door een aantal ingrediënten te vermijden in de haarproducten die je gebruikt. In deze blog voor beginners laat ik je weten welke ingrediënten je moet vermijden en laat ik je het effect op mijn haar na 2 maanden zien.

Beginnen met de Curly Girl Methode

Heb jij golven in je haar, krullen of kroeshaar en wil je mooie glanzende en gezonde slag of krullen? Dan is deze nieuwe haarroutine ideaal voor jou om te gebruiken voor je haar. Met deze haarroutine zal je minder pluis in je haar krijgen en meer definitie van je krullen. Zelf gebruik ik de Curly Girl Methode (CG Methode) sinds een maand of twee voor mijn haar met slag (golven). Aan de voorkant leek mijn haar altijd redelijk stijl en aan de achterkant had ik een grove slag met veel pluis. Sinds mijn nieuwe haarroutine is de pluis een stuk minder in mijn haar én heb ik een grove slag in mijn haar.

Welke ingrediënten vermijden met Curly Girl?

Bij deze haarroutine gebruik je alleen producten die verzorgend zijn voor je haren en vermijd je een aantal schadelijke ingrediënten. Deze schadelijke ingrediënten ( en in sommige gevallen shampoo) vervang je door verzorgingsproducten die een stuk milder zijn zoals gel, haarmaskers en conditioner. Wil je toch shampoo blijven gebruiken, dan is het belangrijk dat je CG proof shampoo gebruikt zoals sulfaatvrije Kerastase shampoo en de shampoo van Olaplex. Dit soort shampoo’s reinigen je haar een voorzichtig en beschadigen niet. De schadelijke ingrediënten in haarproducten die je sowieso moet vermijden zijn:

 • Sulfaten (SLS)
 • Siliconen
 • Parabenen
 • Schadelijke parfumsoorten
 • Uitdrogende alcohol
 • Oliën die niet natuurlijk zijn

Wat moet je nog meer weten voordat je begint met de Curly Girl Methode?

Voordat je begint met deze methode voor je haar zijn er nog een paar andere dingen die je moet weten. Op die manier kan je de best passende producten uitzoeken voor jouw haren en de behoefte van je haren. En ondanks uitvoerig vooronderzoek kan het zomaar ook zijn dat je CG proof producten aanschaft die weinig doen voor jouw haar. Deze methode vergt ook een stuk uitproberen. Daarbij is het dus goed mogelijk dat de producten die voor mijn golvende haar goed werken, dat minder goed voor jouw golvende haar doen.

 • Ontdek jouw krultype
 • Ontdek de haarkenmerken van je haren
 • Zoek producten uit die jouw haren aanvullen
 • Leer jezelf de nieuwe manier van het verzorgen van je haar aan.

Dit moet je ook laten voor de beste resultaten voor je krullende haren

Wil je beginnen met de Curly Girl Methode? Zorg er dan ook voor dat je krultang, föhn en stijltang (tijdelijk) met pensioen gaan en laat je haren zoveel mogelijk aan de lucht opdrogen. Wil je wel per se je haren föhnen na het wassen? Gebruik dan een föhn met diffuser en zet deze op de koude stand. Zo beschadig jij je haren het minste.

Borstelen en kammen is voor veel vrouwen met krullende haren niet nodig, voor hen is doorkammen met vingers of borstelen als er een masker in het haar zit voldoende. Voor mijn haren is borstelen wel echt nodig tegen de klitten. Kijk dus goed naar je haren en wat er mogelijk is.

Was je haren niet te vaak en gebruik na het drogen een speciale haartulband of een t-shirt die je om je haar heen knoopt om het meeste water na het wassen op te vangen. Probeer je haren niet te vaak te kleuren, haarverf beschadigd je haren namelijk. Doe je dit wel, dan is het belangrijk om een final wash te gebruiken na het kleuren om de resterende siliconen uit je haren te wassen. Verzorg je haren daarna extra met een lekker haarmasker.

Heb je slag in je haren, krullen of kroeshaar? Dan kan het slapen op een satijnen kussensloop ook wonderen doen voor je haar. Hierdoor beschadigd je haar namelijk een stuk minder. Haarverzorging plop of kneed je in je haren waardoor je krullen het beste tot zijn recht komen.

Mijn resultaten na 2 maanden met de Curly Girl Methode met 2A/ 2B type haar

Nadat ik meerdere keren met Charlotte van Aukjeswereld had gesproken over mijn haren durfde ik het aan om mijn haren anders te gaan behandelen. Charlotte heeft zelf een prachtige bos met krullen en fijne bruikbare reels op Instagram met tips voor Curly Girls. Ik gebruikte al een paar jaren sulfaatvrije shampoo maar er was veel verandering mogelijk in mijn haarroutine.

Naast het eens per week wassen van mijn haren deed ik daarna vrij weinig met mijn haar, afgezien van een anti-pluis in mijn haren borstelen. Mijn haren liet ik drogen aan de lucht nadat ik het meeste water door een speciale haartulband liet opvangen. Op aanraden van Charlotte heb ik mijn crèmespoeling aangepast maar ook een ander haarmasker en stylingproducten aangeschaft. In een flesje loste ik wat crèmespoeling op in water, om te sprayen op mijn haar na het borstelen zodat ik de slag er weer goed in kan ploppen.

Mijn cg proof haarroutine op het moment is:

 • Eens per week mijn haren waren met shampoo en crèmespoeling die CG proof is, de crèmespoeling borstel ik extra in met een speciale borstel voor nat haar.
 • Mijn haren droog ik voor een groot deel d.m.v. een haartulband van microfiber die mijn haar lekker snel laat drogen en niet beschadigd. Als het ergste vocht uit mijn haren is laat ik mijn haren verder drogen aan de lucht.
 • Op vochtig haar breng ik CG geschikte mousse (Kruidvat) en curl booster (HEMA) aan en borstel dat er met mijn vingers doorheen om het er daarna goed in te ploppen met een doek van microfiber.
 • Iedere ochtend borstel ik mijn haren en spray daarna wat water met crèmespoeling in mijn haren om daarna de slag er weer goed in te ploppen.
Liefs, Kimberly

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast bloggen op Beebs and Moms coach ik moeders en vrouwelijke ondernemers naar meer zelfvertrouwen en zelfzorg.

«

»