Lieve Merel
Column Recente berichten

Wanneer grijp je bij een conflict tussen kinderen in?

Het ouderschap blijft een lastig puntje houden: Loslaten is een kleine hel soms. Als moeder wil je graag je kind beschermen maar je kunt je kind niet overal tegen beschermen. Zo ook bij een conflict tussen kinderen. Wanneer grijp jij in?

Kinderen maken ruzie

Lieve Merel,

Je vroeg me hoe ik omga met conflicten tussen Evi en andere kinderen en wanneer ik ingrijp. Ik blijf dat lastig vinden eerlijk gezegd. Uiteraard snap ik heel goed dat mijn lieve mooie en slimme Evi niet altijd een engeltje is en dat kinderen nou eenmaal ruzie maken. Zij zal dus ook een aandeel hebben wanneer er ruzie ontstaat. Maar ik grijp direct in wanneer ik zie dat er kindjes worden buitengesloten of wanneer er onrecht ontstaat.

Laatst wilde Evi bijvoorbeeld met 2 vriendinnetjes gaan zwemmen in een badje bij 1 van de meiden in de tuin. Echter had Evi eerst zwemles en kwam zij later aan daardoor. Vervolgens werd zij door de meiden “weggestuurd”. Kind flink over haar theewater en ik heb met een stugge kop volgehouden dat Evi een fijne dag met mij ging hebben. Direct heb ik ook met Evi besproken dat zij zich niet zo weg hoeft te laten sturen. Zo ga je niet met een ander om, hoe oud of jong je wel niet bent.

Ik heb een moeder ingelicht en beide vonden we dat Evi de meiden mocht wegsturen wanneer zij haar zouden komen ophalen zodat zij weten hoe het voelt. Kwaad met kwaad vergelden misschien maar ik vond het hartverscheurend om te zien hoe verdrietig Evi was. Ze had er zo’n zin in en het raakte haar tot diep van binnen. Later kwam het allemaal weer goed tussen alle dames en werden er nog wat dagen samen gespeeld.

Wat dit betreft ben ik dus wel een zeer beschermende moeder. Het is soms wel lastig dat de meeste van Evi haar vriendinnetjes aan de andere kant van een drukke weg wonen. Ze mogen allemaal die nog niet oversteken en daardoor is soms voor Evi het spelen buiten een beetje beperkt qua vriendinnen. En ik weet best dat kinderen ruzie maken maar bij conflicten tussen kinderen grijp ik misschien weleens te snel in. Evi is natuurlijk een enigst kind en zij leert bepaalde sociale dingen van haar vriendinnen, niet van een broertje of zusje.

Ik zie dat wel terug tijdens het samenspelen met andere kinderen. Evi kan zich ineens terugtrekken tijdens het spelen omdat zij haar eigen ding even wil doen. An sich geen probleem maar ik vind dat zij dan later dat moment moet pakken. Het zijn dat soort dingen waar het weleens van Evi d’r kant dan klapt en dat het zorgt voor een conflict tussen haar en andere kinderen. Logisch ook en ik weet dat ze ervan leert maar hierin wil ik toch te graag beschermen denk ik.

Maar lieve Merel, jij hebt 3 kinderen. Er zit best wat leeftijdsverschil tussen de oudste en de 2 kleintjes. Merk jij in dat samenspelen ook verschil tussen de 3 meiden?
Liefs, Kimberly

Merel en ik schrijven elkaar sinds een tijdje wekelijks brieven naar elkaar over de meest uitlopende dingen. We love pulp-tv, sparren over ons werk, over de kinderen en houden wel van een bitterbal op z’n tijd. De brieven van Merel lees je via Lotus Writings.

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast Beebs and Moms ben ik coach in Zwangerschapsverlies via www.liefgedragen.nl

«

»

2 COMMENTS

 • Merel

  Leuk om te lezen. Ik vind dit soort dingen ook lastig. Vroeger zat ik er een stuk meer bovenop dan nu, maar nog steeds kan ik er moeite mee hebben om te zwijgen en af te wachten.
  Sneu voor Evi dat het zo gelopen is! Goede oplossing. Vaak helpt het al om met een andere ouder te bellen idd.

  En goede vraag! Ga ermee aan de slag 😘
  Merel onlangs geplaatst…Terug naar school: checklist kleuters (groep 1 & 2)My Profile

  • Kimberly
   AUTHOR

   Het wisselt enorm hoor, zo zat ik afgelopen vakantie ook ergens bovenop alles een havik 😂😂🙈

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

dertien + dertien =

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.