Welke toepassingen van Canva zijn er voor jou als blogger
Blogs voor bloggers Ondernemen Tips

Canva | Wat kun je er allemaal mee voor je blog?

Geregeld krijg ik de vraag hoe ik bepaalde afbeeldingen voor mijn blog en instagram maak. Ik gebruik daar het – gratis – online programma van Canva voor. Maar je kunt er zo ontzettend veel meer mee maken. In deze blog leg ik jullie alles uit en ik laat jullie mijn nieuwe visitekaartje voor Beebs and Moms zien!

Canva waar gebruik je dat voor?

Op www.canva.com vind je talloze mogelijkheden voor het zelf aanmaken van visuele ondersteuning en het creëren van je eigen huisstijl voor jouw blog of site. Ik zal er een aantal aan je toelichten en zal je vertellen hoe je deze zelf kunt aanmaken. Zelf gebruik ik de gratis versie van Canva. De betaalde versie heb ik nog niet nodig gehad al heb ik soms wel twijfels hierover gehad. Maar met wat zoekwerk en puzzelen lukt het me allemaal ook prima in de gratis versie 😉

Uitgelichte afbeeldingen

De afbeeldingen die jullie op social media bij een link van een blog zien en bovenin de blog noemen ze een uitgelichte afbeelding. Doordat ik in mijn thema van WordPress – het systeem waar de blog op draait – niet een vast formaat voor de uitgelichte afbeelding heb maak ik deze vaak in Canva. Als het een afbeelding van mijzelf is kan ik er ook voor kiezen om deze naar het goede formaat aan te passen in paint overigens. Maar zodra er tekst bij moet maak ik deze gewoonweg in Canva. Gaat een stuk sneller aangezien ik daar een basis in heb opgeslagen die ik steeds aan kan passen.

Lees ook: Tips voor beginnende bloggers

Pinterest afbeelding

Sinds begin 2018 ben ik meer bezig met Pinterest. Een aantal keer heb ik wat gepuzzeld maar ik ben nu wel blij met de afbeelding die ik heb gemaakt voor Pinterest in Canva. De afbeeldingen werken en ik moet wel nog eerdere artikelen voorzien van een Pinterest afbeelding. Deze afbeeldingen zorgen ervoor dat mijn artikelen ook gevonden worden via Pinterest en ik merk dat de afbeeldingen ook gepind worden via de site.

Mediakit voor je blog

Ben je blogger en wil je graag met bedrijven samenwerken? Dan is het belangrijk om een mediakit te hebben. Deze mediakit maak je makkelijk in Canva. Sterker nog, er staan ook van de mediakit meerdere voorbeelden in Canva die je gemakkelijk kunt bewerken qua kleuren, banen en tekst. Je mediakit is de CV van je blog. Maak hiermee dus duidelijk hoeveel bezoekers je hebt op je blog, hoeveel volgers op je social media, wie je bent en waar je blog voor staat. Heb je al samenwerkingen gehad? Dan is het een goed idee om deze bedrijven te benoemen in je mediakit. Dan zien andere potentiële opdrachtgevers wie je bent en dat je al ervaring hebt in samenwerkingen.

CV voor je nieuwe baan

Tegenwoordig kun je niet meer je CV zomaar in een Word-bestand maken en verwachten dat je eruit springt bij sollicitaties. Deze maak je makkelijk in Canva doordat er vele sjablonen zijn die je kunt aanpassen. Wederom kun je de vorm, kleuren, teksten, lettertypes etc. aanpassen naar jouw eigen smaak. Belangrijk bij een CV nu is dat het eruit springt, rustig oogt, duidelijk is wie jij bent en waar jij goed in bent. Vergeet ook vooral niet om een foto in je CV te plaatsen, dan weet je potentiële nieuwe opdrachtgever ook wie jij bent.

Banners, logo’s en omslagen voor je site en social media

Ook kun je in Canva de banners voor je websites, Facebook, Twitter, Pinterest en YouTube maken. Wederom zijn er verschillende templates die je kunt gebruiken en aanpassen. Alleen voor Facebookgroepen zijn de maten anders, ik ben er nog steeds niet achter welke dat nou precies is want wat ik ook doe in wat voor formaat dan ook, het komt altijd anders uit dan dat ik wil. Let op dat Canva standaard in PNG- formaat opslaat. Facebook leest deze bestanden niet, daarvoor heb je dus JPG- bestanden nodig.

Instagramstories highlights omslagen

Ook voor je stories op Instagram kun je omslagen in Canva maken. Zoek in Canva naar stories en je kunt al aan de slag gaan. Ik vind dit trouwens makkelijker gaan via de – gratis – app dan via je pc. Dat komt vooral doordat je de stories van Instagram er echt met je telefoon in moet zetten.

Visitekaartje maken

Is een visitekaartje niet iets uit een ver verleden? Nee, de kaartjes worden nog steeds veel gebruikt en zeker als blogger is het belangrijk dat ik kaartjes mee heb naar events. Op dit soort events ben ik niet de enige blogger en dus is het belangrijk dat ik iets kan geven aan diegenen die ik tegenkom. Belangrijk is dat op je kaartje staat wie je bent, wat je doet, waarvan je bent, hoe men in contact kan komen met je en je foto. Nogmaals, er zijn dus veel andere bloggers. Het is dus belangrijk je te onderscheiden en dat jouw potentiële opdrachtgever bij het zien van jouw kaartje weer weet wie je bent. Hoe vaak weet je zelf nog aan de hand van een kaartje wie diegene ook alweer was? Met een foto erbij maakt dat het toch een stuk makkelijker.

Overigens heb ik op mijn visitekaartje van Lief Gedragen geen foto. In die branche is er veel minder wisseling en blijft mijn naam met functie beter hangen. Het is dus geheel afhankelijk van je bedrijf of een foto raadzaam is op je visitekaartje. Zorg er sowieso voor dat het een lichte foto is, fris en duidelijk wie je bent.

Mijn nieuwe visitekaartjes

Doordat ik zelf een beetje vastliep in wat ik wilde hielp Christa mij met het maken van mijn nieuwe visitekaartjes. Christa is VA voor vrouwelijke ondernemers en ik ben trots dat zij mijn vriendin is maar mij ook nog eens wilde helpen! Samen bespraken we wat ik mooi vind en uit wil stralen. Mijn oude visitekaartjes pasten echt niet meer bij mij en ik was heel blij dat ze op waren 😉  Nu passen mijn visitekaartjes weer bij de frisse banner en bij Beebs and Moms! Op de achterzijde zal ik mijn logo in het groot plaatsen.

Visitekaartje Beebs and Moms

 

Wat vind je van mijn nieuwe visitekaartjes en heb je al eens gewerkt met Canva?

Liefs Kimberly

Liked it? Pin het op Pinterest!

 

Waar kun je Canva allemaal voor gebruiken. Canva toepassingen. Canva en blogger.

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast bloggen op Beebs and Moms ben ik werkzaam als cursusleider in de verstandelijke gezondheidszorg.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *