Buitenspelen is nog nooit zo belangrijk geweest
Beebs Opvoeding Recente berichten

Buitenspelen is nog nooit zo belangrijk geweest!

Uit onderzoek van Jantje Beton is gebleken dat nog maar 10 % van de kinderen meer buiten speelt dan binnen. Dat is helemaal niet veel. En dat terwijl buitenspelen nog nooit zo belangrijk is geweest!

Waarom is buitenspelen zo belangrijk?

Naast dat buitenspelen zorgt voor lichamelijke beweging is het ook nog eens heel goed voor de ontwikkeling van de motoriek en sociale interactie. Daarnaast is teveel zitten slecht voor de gezondheid. Buitenspelen helpt op een natuurlijke manier de lichaamsbeweging van jouw kind te stimuleren.

Speelruimte

Zo’n 80 % van de kinderen voldoet niet aan de Nederlandse Norm gezond bewegen en 15 % van de kinderen heeft last van overgewicht. Een groot deel hiervan komt doordat de kinderen de speelruimte in hun omgeving saai vinden. Als er al een speelpleintje is in de wijk. Dit alles blijkt uit het onderzoek dat Jantje Beton in 2018 heeft laten doen. Jantje Beton roept daarom gemeentes op om meer uitdagende speelpleintjes te creëren in wijken.

Buitenspelen is belangrijk

Zelf creëren van speelruimte

Je kunt jouw kind(eren) zelf stimuleren door meer buiten te spelen. Dat kun je doen door het zelf creëren van speelruimte in de (kindvriendelijke) tuin. Denk dan aan een afwisseling tussen groot en klein speelgoed. Zo kun je bijvoorbeeld een Trampoline van Strayshop neerzetten in de tuin, een watertafel plaatsen of bijvoorbeeld een glijbaan. Maar ook met een knikkerbaan/ knikkertegel in de tuin kun je al een hoop speelplezier garanderen tijdens het buitenspelen.

Buitenspelen stimuleren

Het buitenspelen bestaat niet alleen uit rennen maar ook uit klimmen, klauteren, bouwen en fantasiespel. Hoe leuk is het om boefje en politieagent te kunnen spelen?! Vaak bestaat qualitytime tussen ouders en kinderen uit een filmpje kijken, een spelletje spelen of knutselen. Maar deze momenten kun je als ouder ook gebruiken om op ontdekking naar het bos of strand te gaan. Waarschijnlijk zijn er in de omgeving leuke speelplekken zoals een speelbos of natuurspeelplek, spreek af met andere bevriende ouders zodat de kinderen samen kunnen spelen. Of zet de buitenkraan eens aan met een sproeier voor leuk waterplezier.

Buitenspelen met water

Bij buitenspelen is het ook erg belangrijk om duidelijke afspraken te maken met je kind. In mijn artikel over afspraken m.b.t. buitenspelen lees je daar meer over.

Hoe vaak speelt jouw kindje buiten?
Liefs, Kimberly

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast bloggen op Beebs and Moms coach ik moeders en vrouwelijke ondernemers naar meer zelfvertrouwen en zelfzorg.

«

»

2 COMMENTS

 • Lilian

  Een onderzoek van Jantje Beton is natuurlijk ook niet echt representatief. Die willen altijd meer groen. 😉

  Mijn ervaring is juist dat kinderen zich ook prima vermaken met een steen of een worm. Maar goed, ik heb makkelijk praten, ik woon buiten de randstad en daar is altijd wel ruimte om buiten te spelen, alleen al in eigen tuin.
  Lilian onlangs geplaatst…De kringloop… daar vind je een hoop!My Profile

  • Kimberly
   AUTHOR

   Hahahah dat snap ik wel, lekker buitenspelen. 😉

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twintig − 15 =

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.