Bloeddonor: Bloed doneren, ook als je ongewoon bloed hebt.
Persoonlijk Recente berichten

Bloeddonor worden, ook als je “ongewoon” bloed hebt.

Al jaren twijfelde ik of ik bloeddonor wilde worden. Het leek me zo’n gedoe en eerlijk gezegd liet ik me ook een beetje tegenhouden door angst. Nadat ik eerder dit jaar met mijn neus op de feiten werd gedrukt over het belang van donoren en ik laatst een schopje onder mijn billen kreeg nam ik contact op met Sanquin.

 

Bloeddonor

Sanquin is de tegenwoordige versie van de bloedbank. Transfusies, onderzoeken, celtherapie, plasmaproducten en bloedproducten, inmiddels omvat hun diensten al veel meer dan alleen maar de zogenaamde bloedproducten. Ik twijfelde of ik de stap zou zetten om bloeddonor te worden. Het leek me maar een hoop moeite om donor te worden. Testen, tijd, moeite en dat met een toefje angst dat dus allemaal resulteerde in uitstelgedrag. Maar wat liet me nou anders denken en stimuleerde mij om me aan te melden als donor?

 

Kell- Antistoffen

Zoals de meesten van jullie waarschijnlijk wel weten kwam ik er achter dat ik antistoffen heb op het kell onderdeel in mijn bloed. Iedereen heeft dat onderdeel maar die antistoffen komen erg weinig voor. Na de gebeurtenissen die voortkwamen uit deze wetenschap wilde ik meer hiermee doen. Ik wilde andere vrouwen (en mannen) helpen die met de problemen kampen die deze antistoffen met zich meebrengen. Als ik donor zou zijn zou ik mijn bloed kunnen doneren aan diegene die het nodig hebben, maar ook ten behoeve van de wetenschap. En dat zou er misschien zelfs op den duur in kunnen resulteren dat er een middel komt voor de zwangere vrouwen met Kell-Antistoffen. Hoop ik dan tenminste.

 

Lees meer: Kell- Antistoffen 

 

Sanquin

Aangezien je pas 6 maanden na je bevalling zou mogen doneren heb ik eerst zo’n 4,5 maand gewacht met mezelf aan te melden als donor. Ik mailde met Sanquin, kreeg geen respons, mailde weer en kreeg weer geen respons. En eerlijk gezegd liet ik me daardoor een beetje uit het veld slaan. Dat duurde een aantal weken, totdat ik bij Bregje zag dat zij bloed gedoneerd had. We hadden er contact over en Bregje raadde me aan om Sanquin gewoon te bellen omdat haar ervaringen daarmee goed waren. Die tip beschouwde ik als een schopje onder mijn billen en ik belde met Sanquin. Diegene die ik aan de telefoon had kende de Kell-Antistoffen niet en ik werd doorgeschakeld naar de donorarts. Deze reageerde zogezegd zelfs enthousiast dat ik me wilde aanmelden als donor omdat mijn soort bloed weinig voorkomt. Maar ook de donoren die deze soort bloed hebben dus. Toch leuk dat ik ergens origineel mee ben, al was ik dat liever ergens anders mee geweest. 😉

 

Tests

Binnen een week mocht ik al langskomen voor de testst; je krijgt een vingerprik en Sanquin neemt 4 buisjes bloed af dat door 4 verschillende locaties getest zal worden. Het bloed testen ze op door bloed overdraagbare ziektes e.d. Ook moest ik een lijst met vragen beantwoorden en akkoord geven voor de tests die t.z.t. met mijn bloed gedaan zullen worden. De arts die ik trof kende echter ook de Kell-Antistoffen niet. Het komt zo verschrikkelijk weinig voor dat het iets is waar ik aan zal moeten wennen dat mensen het niet kennen. Over een aantal weken zal ik als het goed is een uitnodiging krijgen om bloed te doneren. En anders krijg ik te horen waarom ik geen donor mag worden. Toch ook wel weer spannend want nadat die reguliere test waar ik niets van verwachtte me eerder het slechte nieuws van de Kell-Antistoffen bracht, worden er nu weer tests gedaan met mijn bloed. Ik hoop nu dus dat er geen gekke dingen gevonden zullen worden.

 

Mocht ik bloeddonor gaan zijn, dan is het raadzaam om de eerste keer iemand mee te nemen. Het is toch een halve liter bloed die je doneert en ik weet niet hoe ik daarop zal reageren. Mijn moedertje zal dan dus meegaan maar dat weet ze nog niet. Al leest ze mijn blogs altijd dus weet ze het nu wel 🙂 Ook is het raadzaam om die dag rustig aan te doen en niet fanatiek te gaan sporten. Nu sport ik wel maar fanatiek is dan weer een hele andere gradatie en was ik sowieso niet van plan te gaan sporten wanneer ik bloed gedoneerd heb. De donatie zelf zal zo ongeveer een uurtje duren. Dat valt me dus reuze mee.

 

Medische armband

Tijdens het contact met Sanquin raadde de donorarts me ook aan een medische armband (sos-armband) aan te schaffen. Ik heb namelijk een transfusiekaart gekregen van Sanquin omdat ik aangepast bloed toegediend moet krijgen wanneer ik een bloedtransfusie nodig zou hebben. Ik kon me nog herinneren dat Geertje via instagram had laten zien dat zij een medische armband had gekocht dus vroeg haar waar zij deze had besteld. En ik heb er gelijk maar 2 besteld zodat ik een beetje kan afwisselen. Ik hoef dan tenminste niet altijd die transfusiekaart bij me te dragen omdat ik dan mijn armband om heb. Deze zou bij de hulpverleners gelijk duidelijk moeten maken dat er iets is waar ze rekening mee moeten houden. Zo’n armband helpt denk ik ook sneller dan een kaart in mijn portemonnee. Ik weet namelijk niet hoe vol die van jullie zit maar die van mij weegt zeker wel een kilootje.

 

En nu?

Ik zal jullie op de hoogte houden van hoe het verder zal gaan en mocht je twijfelen om bloeddonor te worden? Bel Sanquin, informeer jezelf, er zijn namelijk nog steeds te weinig donoren! Ook kun je plasma doneren. Voor meer informatie over (bloed)donor worden vind je via deze link. O en deze blog is helemaal niet gesponsord maar gewoon vanuit mijn eigen enthousiasme geschreven.

 

Liefs Kimberly

 

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast Beebs and Moms ben ik coach in Zwangerschapsverlies via www.liefgedragen.nl

«

»

4 COMMENTS

 • Wat goed dat je deze stap hebt gezet! Dit wil ik al jaren doen, maar het kwam er nooit van: examens, buitenland, etc. Ik heb mij wel eens verdiept maar na het lezen van een gezondheidscheck (inclusief gewicht) haakte ik af. Ik weet niet of dat nodig is of dat enkel je bloed wordt gecontroleerd? In dat laatste geval zou ik het graag doen. 🙂 Ook wel benieuwd naar mijn waardes eigenlijk, omdat ik al 10+ jaar vegetarisch eet. 🙂
  Inge | Monsieur Mango onlangs geplaatst…DIY | Goedgemutste Breicampagne 2017My Profile

  • beebsandmoms
   AUTHOR

   Er werd wel naar gewicht en lengte gevraagd maar dat was het. Ik liet me inderdaad ook door die gezondheidscheck tegenhouden maar het viel me mee. Ze staan ook echt te springen om donors, bij twijfel zeg ik doen. Hou je me op de hoogte?

 • Jeanine

  Ik heb me ook aangemeld! Ga er binnenkort ook een keer een blogje over schrijven. Ik ben overigens ook al stamceldonor maar daar ben ik nog nooit voor opgeroepen. Heel goed van je dat je dit doet.

  • beebsandmoms
   AUTHOR

   Wat goed van je! Ben benieuwd naar je blog.

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie × twee =

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.