Benodigdheden paardrijden
Lifestyle

Beginnen met paardrijden, wat heb je nodig?

Jaren heb ik paardgereden en zelfs mijn eigen paard gehad. De meeste vriendinnen van nu heb ik in die tijd leren kennen, het was een hele bijzondere tijd. Als je gaat beginnen met paardrijden, wat heb je dan echt nodig?

Paardrijspullen die je nodig hebt als je begint met paardrijden

Ga je beginnen met paardrijden, dan zijn er wel een aantal dingen prettig om te hebben. Denk hierbij aan een paardrijcap om je hoofd te beschermen, mocht je onverhoeds van het paard afvallen. Veel maneges hebben deze paardrijcaps te leen voor de beginnende ruiters. Mocht je toch graag je eigen cap willen of vaker gaan paardrijden? Dan zou ik een paardrijcap zeker zelf kopen i.v.m. de hygiëne. Als tiener reed ik ook geregeld zonder cap waarna ik dan aangesproken werd door de eigenaar van de stalling op mijn veiligheid, nu als moeder snap ik hem volledig. Een paardrijcap is echt een essentieel onderdeel wanneer je gaat paardrijden.

Voor wedstrijden zijn meestal nette handschoenen een vereiste, probeer deze dan wel netjes te houden en gebruik deze alleen bij speciale gelegenheden. Omdat de teugels van het hoofdstel nogal kunnen schuren tijdens het paardrijden, zeker bij lange ritten, kunnen paardrijhandschoenen prettig zijn. Ik kan de keren dat ik blaren op mijn handen had na een intensieve paardrijles of lange buitenrit niet meer tellen.

Paardrijhandschoenen

Kleding voor paardrijden

Een legging ( liever geen jeans legging) of een soepele broek is prettig om mee te beginnen. Deze kruipen niet op en zorgen ervoor dat je huid niet tussen de beugelriemen komen. Maar ook zorgen zij ervoor dat je comfortabel op het paard zit, dat zit namelijk niet lekker met een strakke of snijdende broek. Mocht je vaker of langere tijd gaan paardrijden, dan is een paardrijbroek ideaal omdat deze de materialen en het model heeft voor optimaal rijcomfort. Zo zitten bij een paardrijbroek de naden op andere plekken zodat zij zo min mogelijk wrijving geven maar ook zijn deze broeken van een andere kwaliteit stof.

Welke schoenen voor paardrijden?

Ga je paardrijden? Vergeet dan ook niet om laarzen zonder hak of al te veel profiel in de zool mee te nemen. Liever ook niet met een rits aan de binnenkant aangezien de rits het paard pijn kan doen of het paardrijzadel kan beschadigen. Je kunt starten met regenlaarzen of met rubberen paardrijlaarzen. Op den duur kun je altijd nog kijken naar leren paardrijlaarzen, deze vormen zich naar jouw voeten en benen. Ook zweten deze minder dan de rubberen versies. Voor de winter zijn speciale winterrijlaarzen heel prettig, die zorgen ervoor dat je voeten enigszins op temperatuur blijven en dat is uiteraard prettig.

Wanneer beginnen met paardrijden?

Dit is voor iedereen anders, de een wordt geboren op een paard en bij de ander komt de liefde voor paarden later. Veel maneges hebben specifieke lessen gericht op bepaalde doelgroepen, informeer eens bij de manege bij jou in de buurt naar de mogelijkheden. En misschien heb je wel iemand in je omgeving die paardrijd, vraag anders eens of je mee kunt gaan (met je kindje). Vooral voor de jeugd zijn er lessen om te beginnen en vertrouwen op te doen op de paardenrug.

Wanneer beginnen met paardrijden

Benodigdheden als ruiter

Zoals je ziet zijn er niet heel veel dingen nodig om daadwerkelijk te gaan paardrijden. Een paardrijcap (die je vast kunt lenen), een legging en laarzen zonder een zool met al te veel profiel. Ben je zeker over je nieuwe hobby? Dan is er ook veel tweedehands te koop qua kleding en schoenen. Je hoeft dus niet alles nieuw te kopen, al zou ik dat i.v.m. hygiëne wel met een paardijcap doen. Dan kun je de maten ook goed opnemen en jezelf laten informeren bij de (web)winkel.

Veel plezier met paardrijden, geniet ervan en maak net als ik vriendschappen voor het leven!

Liefs, Kimberly

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast Beebs and Moms ben ik coach in Zwangerschapsverlies via www.liefgedragen.nl

«

»

2 COMMENTS

 • Lisette

  Ik ben blij dat ik voor mijn dochter veel spullen van een paardenmarktplaats had gehaald. Na een paar lessen bleek namelijk dat ze paarden doodeng vond en was het gelukkig weer gedaan met deze hobby 😉
  Lisette onlangs geplaatst…De 5 nadelen van uitslapenMy Profile

  • Kimberly
   AUTHOR

   Hahaha ja dat scheelt, paardrijden is een dure sport en het vergt soms echt een berg vertrouwen.

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 + negentien =

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.