Alleen Buitenspelen - Tips om dit goed aan te pakken
Moederschap

Help, mijn kind wil alleen buitenspelen. Ik geef je 5 tips!

Loslaten, ik ben er niet zo goed in. Sterker nog, ik ben er als ik om me heen kijk misschien best slecht in. Het is ook nogal een stap om je kind alleen buiten te laten spelen zonder de bescherming van mama. Ik geef je mijn 5 tips om het alleen buitenspelen veiliger te maken en dat loslaten wat vloeiender te kunnen doen.

Buitenspelen zonder mama

Het is nogal een grote stap, Evi wil alleen buitenspelen zonder mama. Aan de ene kant ben ik er wel aan toe maar aan de andere kant vind ik het doodeng! Ze is nog maar 5 en de wereld is groot – en helaas niet zonder mensen met kwade bedoelingen – te groot soms. Maar er zijn opties om het voor jullie allebei veiliger en helder te maken. Ik geef je mijn 5 tips.

Lees ook: Ik ben zo’n moeder die…

5 Tips om veiliger buiten te spelen

Maak afspraken!

Spreek met je kind af waar het wel en waar het niet mag spelen. Zo mag Evi nu in de poort spelen en op een klein stukje van ons blokje. Tussen de poort en het fietspad zeg maar, zo heeft zij een rondje die ze kan fietsen/ steppen / rennen om ons huis heen en kunnen we geregeld even een contactmomentje hebben.

Spreek korte momenten af en bouw uit

Voor jullie allebei is het spannend, bouw dus de momenten uit dat je kind alleen gaat buitenspelen zodat jullie allebei vertrouwen kunnen opbouwen.

Koop een GPS horloge voor een kind.

Met zo’n horloge kun je makkelijk contact met elkaar houden en kan je kindje de tijd in de gaten houden. Kan je kindje nog geen klokkijken spreek dan een tijd af zoals op de 17 00 (zeventien en twee nullen). Ook kun je jouw kindje een seintje geven om naar huis te komen, eventueel in de gaten houden waar ze zijn en kan jouw kindje een berichtje o.i.d. naar jou sturen. Ook wanneer er nood aan de man is, de horloges hebben een sos knop en sturen dan een berichtje naar het nummer dat als eerste geprogrammeerd staat in het horloge. Hiervoor heb je wel een simkaart nodig. Je kunt natuurlijk een Sim Only afsluiten. Dat is een goedkoop abonnement die je geheel zelf kunt samenstellen. Aan een Sim Only vind ik het fijn dat je kind niet “ineens” zonder beltegoed zit en natuurlijk dat het een goedkoop abonnement is.

Die GPS horloges van AliExpress worden afgeraden trouwens omdat ze minder betrouwbaar zijn maar ook omdat ze te hacken zouden kunnen zijn en kwaadwillenden dus je kind zouden kunnen volgen. Iehhhhh hele enge gedachte!