Alleen Buitenspelen - Tips om dit goed aan te pakken
Opvoeding

Help, mijn kind wil alleen buitenspelen. Ik geef je 5 tips!

Loslaten, ik ben er niet zo goed in. Sterker nog, ik ben er als ik om me heen kijk misschien best slecht in. Het is ook nogal een stap om je kind alleen buiten te laten spelen zonder de bescherming van mama. Ik geef je mijn 5 tips om het alleen buitenspelen veiliger te maken en dat loslaten wat vloeiender te kunnen doen.

Buitenspelen zonder mama

Het is nogal een grote stap, Evi wil alleen buitenspelen zonder mama. Aan de ene kant ben ik er wel aan toe maar aan de andere kant vind ik het doodeng! Ze is nog maar 5 en de wereld is groot – en helaas niet zonder mensen met kwade bedoelingen – te groot soms. Maar er zijn opties om het voor jullie allebei veiliger en helder te maken. Ik geef je mijn 5 tips.

Lees ook: Ik ben zo’n moeder die…

5 Tips om veiliger buiten te spelen

 • Maak afspraken!

  Spreek met je kind af waar het wel en waar het niet mag spelen. Zo mag Evi nu in de poort spelen en op een klein stukje van ons blokje. Tussen de poort en het fietspad zeg maar, zo heeft zij een rondje die ze kan fietsen/ steppen / rennen om ons huis heen en kunnen we geregeld even een contactmomentje hebben.

 • Spreek korte momenten af en bouw uit.

Voor jullie allebei is het spannend, bouw dus de momenten uit dat je kind alleen gaat buitenspelen zodat jullie allebei vertrouwen kunnen opbouwen.

 • Koop een GPS horloge voor een kind.

  Met zo’n horloge kun je makkelijk contact met elkaar houden en kan je kindje de tijd in de gaten houden. Kan je kindje nog geen klokkijken spreek dan een tijd af zoals op de 17 00 (zeventien en twee nullen). Ook kun je jouw kindje een seintje geven om naar huis te komen, eventueel in de gaten houden waar ze zijn en kan jouw kindje een berichtje o.i.d. naar jou sturen. Ook wanneer er nood aan de man is, de horloges hebben een sos knop en sturen dan een berichtje naar het nummer dat als eerste geprogrammeerd staat in het horloge. Hiervoor heb je wel een simkaart nodig. Je kunt natuurlijk een Sim Only afsluiten. Dat is een goedkoop abonnement die je geheel zelf kunt samenstellen. Aan een Sim Only vind ik het fijn dat je kind niet “ineens” zonder beltegoed zit en natuurlijk dat het een goedkoop abonnement is.

  Die GPS horloges van AliExpress worden afgeraden trouwens omdat ze minder betrouwbaar zijn maar ook omdat ze te hacken zouden kunnen zijn en kwaadwillenden dus je kind zouden kunnen volgen. Iehhhhh hele enge gedachte!

 • Licht je kind voor.

  Er is niets zo belangrijk als het voorlichten van je kind over de potentiële gevaren die er zonder mama zijn. Vertel over de kwade bedoelingen van sommige mensen, licht hen voor en maak duidelijk dat ze echt met niemand meegaan. Ook niet als er kleine babypoesjes zijn, chipjes en snoepjes of mooie cadeaus. Gil dan zo hard mogelijk en ren snel naar mama. Evi weet het inmiddels en dreunt het op met een jaaaa mama. Maar toch kun je niet voorzichtig genoeg zijn zoals Esther laatst al meemaakte met haar dochter. Ze schreef erover in: Vandaag leek de wereld even niet op een veilige speeltuin. Heel heftig en ik hoop het nooit mee te maken. Daarom licht ik Evi al lange tijd in, ook toen ze nog niet alleen buiten speelde. Ook als ze met iemand anders wil spelen is de afspraak dat ze het overlegt, dat ze me vraagt of het ok is. Nu doet ze dat nog maar tegen de tijd dat ze dit misschien niet meer doet kan ik haar hopelijk weer meer loslaten.

 • Wees paraat.

Komt je kind naar huis om een verhaal te delen, wees er dan wel. Vertelt je kind iets waaruit blijkt dat het zich misschien niet geheel aan de afspraken heeft gehouden? Geef dan aan dat je het fijn vind dat je kind eerlijk is maar dat je nu wel verwacht dat het zich aan de afspraken gaat houden. Maar ook kan het zijn zoals bij Esther dat er een andere situatie is waarbij je kind je nodig heeft, of wanneer het is gevallen of bij andere activiteiten. Ga dus zeker in het begin niet op zolder werken maar zorg ervoor dat het lijntje kort is.

Vertrouwen en loslaten

Dat zijn mijn tips om je kind veiliger alleen buiten te laten spelen. Maar de belangrijkste heb ik misschien nog niet eens genoemd: Vertrouwen en loslaten. Je laat je kind nog niet alleen buitenspelen als het er niet aan toe is, vertrouw dus op je kind en je eigen gevoel. Veel succes en sterkte van mij in ieder geval.

Laat jij jouw kind alleen buitenspelen?

Dit artikel kwam tot stand d.m.v. een samenwerking.

Liefs Kimberly

Liked it? Pin het op Pinterest!

Alleen Buitenspelen - Tips om dit goed aan te pakken

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast Beebs and Moms ben ik coach in Zwangerschapsverlies via www.liefgedragen.nl

«

»

1 COMMENT

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.