Stoppen met duimen
Beebs Opvoeding

Mijn 5 tips om je kind te helpen stoppen met duimen

Na bijna 5 jaar duimen kregen wij het advies van de tandarts om onze dochter te gaan laten stoppen met duimen. Zoals de meeste ouders van duimende kinderen wel weten heeft dat best wat voeten in de aarde. Hoe pakten wij dat aan? Om jou te helpen deel ik mijn 5 tips om je kind te helpen stoppen met duimen.

Duimen

Ik weet nog dat ik het zo schattig vond: Dat kleine baby’tje met haar duimpje in haar mond. De speen spuugde zij steeds uit en dat duimpje moest het echt zijn. Het was ook zo lekker rustig sinds ze haar duim had gevonden en die duim kon ook niet kwijtraken. Op dat moment vond ik het ideaal.

Stoppen

Op een gegeven moment zag ik heus wel dat Evi een overbeet aan het ontwikkelen was. Inmiddels was ze bijna 3 en koppelde ze het duimen aan haar grote vriend Woeffie, de hondenknuffel die ze ooit van haar tante had gekregen. En die een tweelingbroer in de kledingkast heeft, die vriend dus. We spraken met haar af dat Woeffie thuis ging blijven en dat ze een ander knuffeltje mee mocht nemen als ze dat wilde. En zo ging redelijk vloeiend het duimen overdag uit het systeem.

Het afgelopen half jaar

De laatste maanden pakte zij toch vaak haar duimpje bij verdriet of wanneer ze moe was. We haalden hem dan uit haar mond of zeiden het. En uiteindelijk gingen we het overdag ten strijde met Byte-X. Dat is dat smerige spul dat in je mond een vreselijk bittere smaak achterlaat. Je kunt het ook gebruiken om te stoppen met nagelbijten bijvoorbeeld.

Tandarts

Nu hadden we laatst een afspraak bij de tandarts en waar we al voor vreesden gebeurde. Z.s.m. stoppen met duimen was het advies. Evi schrok er van, al hadden we haar wel al voorbereid en hebben we dus al vaker gezegd dat ze zo min mogelijk moest duimen. Nu ze bijna 5 is kunnen we natuurlijk wel wat dingen met haar afspreken. En toen ik haar vroeg wanneer ze wilde stoppen met duimen gaf ze aan dat ze dat gelijk die avond dan maar wilde doen. ik plakte haar duim-duim af met een vingerpleister en hoopte op het beste.

Slapen

Uiteraard vond ze het erg moeilijk om in slaap te komen en toen ik naar haar toe ging toen ze huilde bleek ze de pleister van haar vinger af te hebben gehaald. Ze vond de pleister namelijk niet lekker. Dat was juist de bedoeling natuurlijk ook. Daarna was het dus tijd voor was rigoureuzer werk en kwam de Byte-X weer naar boven. Na een driftbui hierom van de kleuter ben ik bij haar gaan liggen in bed, hebben we sprookjes verteld aan elkaar en afspraken gemaakt.

Afspraken maken

Evi heeft een hoop meer doorzettingsvermogen wanneer we samen afspraken maken. Daarnaast is ze het er dan mee eens en kan ik daarnaar refereren wanneer ze zich niet aan de afspraken houdt. Overigens laat ik haar zelf meedenken en over een “beloning” wanneer ze het volgehouden heeft. Noem het omkopen, noem het beloning, noem het een doel, het helpt.

Nu is de afspraak dat zij 10 nachten zonder duim slaapt en dat zij dan met mij snoepjes mag scheppen bij de Kruidvat. Ik heb een afvinklijst gemaakt zoals ik altijd maak bij dit soort afspraken maak en mag ze na elke nacht zonder duimen een sticker plakken. Dit is duidelijk en overzichtelijk voor haar. Het zorgt er ook nog eens voor dat ze gedreven is om het te behalen. Inmiddels zijn we een aantal nachten verder en komt Evi ook met andere ideeën om het duimen te stoppen. Zo geeft ze aan met een andere knuffel te slapen omdat ze daar niet mee duimt.

Stoppen met duimen

Er is geen standaard tip die bij ieder kindje helpt om te stoppen met duimen. Zo gebruikte ik zelf als kind Byte-X om te stoppen met nagelbijten. Hielp niets omdat ik gewoon doorging totdat de smaak weg was. Ik kan je alleen aanraden goed naar je kind te kijken, de pleisters om de duimen te proberen en eventueel de Byte-X. Eventueel kun je alle combinaties maken zoals wij hebben gedaan. Het is even een klus maar uiteindelijk wel het beste voor de kleintjes om te stoppen. Heel veel succes in ieder geval als je kindje (moet) gaat stoppen! En mocht je nog andere tips hebben, laat je ze dan hieronder in de reacties achter?

Liefs Kimberly

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast Beebs and Moms ben ik coach in Zwangerschapsverlies via www.liefgedragen.nl

«

»

2 COMMENTS

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.