25 x de waarheid na de bevalling
Moederschap Moms Zwangerschap

25 x de waarheid na de bevalling | Wat niemand je vertelt

Je hebt je kindje in je armen, gefeliciteerd! Er gaat een wereld voor je open en je hebt geen idee of het nou normaal is wat je voelt of meemaakt. Dat je voorlopig over een “onderkantje” beschikt, dat je normale ondergoed de komende tijd in de kast blijft en dat je snakt naar wat gezond eten. Je zou het niet verwachten maar het komt voor. 25 x na de bevalling, het echte verhaal 😉

Ontzwangeren en van alles uit je kraamweek

Er word niet veel over gesproken, of alleen je heel eerlijke vriendinnen hebben je erover verteld. Een bevalling doet nou eenmaal enorm veel met je. Het is natuurlijk ook niet niks allemaal, zo’n kleine baby met het hoofd van een meloen die uit je “onderkantje” moet en de periode daarna brengt vooral veel met zich mee. Er zijn een hoop dingen die je worden verteld door je verloskundige, al slaat die ook een hoop dingen over. Ik help je uiteraard graag verder met deze 25 x na de bevalling, het echte verhaal. Zo ben ik dan ook weer.

1. De oma- onderbroek

Tijdens de babyshower kreeg ik van één van mijn zeer eerlijke vriendinnen met een kind een berg aan mega-onderbroeken. Ik bedoel dan ook echt huuuuuuuuuge. Na vele jaren vriendschap herkende ze de enigszins wanhopige blik in m’n ogen en benoemde dat ik die na de bevalling nodig had. Ze bleek groot gelijk te hebben!

Voor tips voor een superleuke – niet truttige – babyshower heb ik dit fijne artikel voor je inclusief leuke gratis downloads!

Onderbroeken na de bevalling

2. Het kraampakket met spullen waar je niks van weet

Toen het kraampakket binnenkwam, met kraamverbanden zo groot als mijn hoofdkussen schrok ik. Wat waren die dingen groot! Als je al niet lastig loopt door dat babyhoofdje dat uit je kwam, of de hechtingen die je er waarschijnlijk bij kreeg. Dan loop je in ieder geval wel lastig omdat je benen gewoonweg geen contact meer kunnen maken. De O-benen die je in die eerste dagen ontwikkelt gaan weer weg, gelukkig maar.

3. De overgevoelige borsten

Wat ik ook niet wist was dat tijdens je zwangerschap al zulke gevoelige borsten krijgt, dat je iedereen die er alleen al naar kijkt eigenlijk wilt laten struikelen of op z’n ogen wilt slaan (maar dat zijn hormonen). Slapen zonder ook maar enige vorm van bescherming is ondenkbaar. Van die sportbh’s van de action vond ik een tip. Maar volgens mij zijn die dingen overal wel te krijgen en überHema zal ze ook wel hebben.

Tip: Waarom ik nooit borstvoeding heb gegeven?

4. Mensen zijn veel te nieuwsgierig

Iedereen vraagt naar je bevalling. Ook. die. mensen. die. je nog. nooit. in. je. leven. hebt. gezien. dus.

5. Het sexy gaasonderbroekje

Je krijgt in het ziekenhuis een geweldig gaasonderbroekje aan. Wees dus voorbereid voor als je schoonouders komen. Ik had een groot shirt aan maar dat bedekte volgens mij niet alles en mijn schoonvader heeft volgens mij nog steeds moeite om me recht in de ogen aan te kijken.

6. Wanneer komt de volgende?

Al in de kraamweek zijn er van die idioten die je vragen wanneer de volgende komt. Ja, true story, ik lag nog in mijn kraambed!

Meer dingen die je niet in een kraamweek moet zeggen? Ik heb ze samen met andere afspraken op een rijtje gezet 🙂

Baby slapend 25 x na de bevalling

7. Stuwing

Je krijgt en-nor-me borsten, thanks to stuwing. OMG ik voelde me echt de look-a-like Pamela Anderson. Robert Schoemacher, wie weet ooit komt het er dan toch weer van. Ik voelde me in ieder geval wel heel erg vrouw?! Met deze tips kom jij in ieder geval van je stuwing af.

8. Spoelen bij het plassen

Je zal je “onderkantje” na de bevalling na het plassen met een fles water moeten spoelen (zeker als je hechtingen hebt). Het is geen strak idee om die fles water in de winter te laten staan als je een raampje in je toilet hebt (en geen verwarming). Ik heb volgens mij de rest van de dag niks meer gevoeld, aan de andere kant was het ook geen onaangename bijwerking.

9. Je “onderkantje”

Je vagina, punani, vajay of hoe je het ook noemt heet voorlopig gewoon ineens onderkantje. Niks meer sexy naam voor dat leuke onderdeel van je lichaam maar gewoonweg alleen maar onderkantje. En die zit dus verstopt in een mega-onderbroek of in een gaasbroekje.

10. Doei spijkerbroek

Is het niet omdat je jouw oude jeans toch nu even niet past dankzij de zwangerschapskilo’s, dan is het wel omdat je onderkantje een skinny echt even niet trekt. Komt wel weer maar die eerste weken is een legging of baggy broek toch fijner om aan te hebben.

11. Bezoek dat niet meer weg gaat

Waar je het normaal erg gezellig vind als er bezoek komt en dat ze blijven hangen wens je ze na de bevalling over het algemeen na een uur in de hoogste bomen. Je bent moe, kan nog niet zonder pijn zitten en wilt weer in je babybubbel. Logisch.

12. De allesoverheersende vermoeidheid

Je bent moeeeeeeeeee, zo’n moeheid heb je nog niet gekend of je moet al kinderen hebben. Deze mate van moeheid is ongekend – zelfs de manflu is er niets bij – maar te verklaren door de slapeloze nachten, indrukken die je erbij heb gekregen en natuurlijk het fysieke herstel waar je doorheen gaat.

13. It’s the circle of the diapers

Zodra je wolk van een baby een schone luier aan heeft zal datzelfde baby’tje alweer snel die luier flink vullen. Het is een vicieuze cirkel waar geen ontkomen aan is helaas. Of je moet je partner / oma / tante zo gek krijgen om de luiers te verschonen zodra ze er zijn.

Cirkel van luiers

14. Kleine kleertjes, grote wasjes

Er ontstaan zodra je kindje is geboren bergen was zo hoog als de bergen in Zwitserland, minstens. Komt wel weer goed vermoed ik. Na zo’n 18 jaar als ze de deur uitgaan of zodra ze een eigen wasmachine hebben.

15. Die lege buik

Die buik van jou? Die ziet er heul raar uit maar dat trekt wel weer bij. Hou in je hoofd dat alleen de zeer bekende Doutzen-dames er binnen no time weer uitzien alsof ze nooit zwanger zijn geweest. Geef het de tijd. Ook blijf je nog even over je buik wrijven alsof je baby’tje er nog in zit, dat is weer even wennen.

16. De pijn in je lijf

Je hebt de meester der spierpijnen te pakken. Voelt alsof je door een zeer onaardige sportdame te grazen bent genomen terwijl je griep hebt en dat je daarna op je kop op de bar hebt staan dansen. Zoiets.

17. Gezond eten?

Nog nooit was je zo  blij als iemand een pan met gezond eten bracht. Nog nooit! Uiteraard kun je wel bestellen, pizza en patat eten – of je bent gezegend met een partner die kan koken – maar een gezonde maaltijd is heerlijk!

Lees ook: de ideale cadeaus voor tijdens de kraamweek.

18. Mannen blijven er niets van begrijpen

Mannen snappen er soms gewoon helemaal niets van, deden ze sowieso al niet erg. Het is natuurlijk niet voor niets dat het gezegde is dat mannen van een andere planeet komen, het klopt ook wel redelijk meestal. Maar alsnog zijn ze wel lief over het algemeen en doen ze ook hun best op hun manier.

19. Het komt echt wel weer goed

Je voelt je echt (als het goed is) snel weer beter zodra je dat kleine baby’tje ziet want alle moeite is het gewoon waard. Zo’n mooi lief en leuk schatje heb je nog nooit gezien (of je hebt er al 1,2,3,4 of meer).

20. Sporten?

Herstellen heeft tijd nodig. Sowieso “mag” je 6 weken na de bevalling starten met licht sporten, dat heeft zo zijn redenen natuurlijk. Eerst moet je echt inwendig bijkomen en daarbij ook je buikwand e.d. Begin je te snel met sporten loop je kans op blessures en verzakkingen. Overigens vind ik het gewoon heel knap als je überhaupt gaat sporten en zeker na een bevalling. Doe je het niet? Ook helemaal prima natuurlijk, volg hierin lekker je eigen gevoel.

21. De verzakking die je niet wil hebben

Je vaginawand, baarmoeder, bekkenbodemspieren en alle banden eromheen hebben met de bevalling en zwangerschap behoorlijk wat te verduren gehad. Dat maakt ze kwetsbaar. Herstel is dus echt nodig en let vooral op dat je geen fysiek zware dingen doet of tilt. Trampoline springen is ook geen aanrader maar ik neem aan dat je dat ook nog niet van plan was die eerste weken.

22. Lang leve de donut

Loop jij ook warm voor een donut met Oreo? Dat snap ik best want die zijn heerlijk! Echter is na de bevalling een andere donut je bff. Dankzij je hechtingen, aambeien en een beurs onderkantje kan zitten nogal pijnlijk zijn. De donut – te huur bij de zorgwinkel – zorgt ervoor dat jij zittend door het leven met minder pijn. Heel fijn dus!

23. Opletten met niezen en hoesten

Bij punt 21 schreef ik het al: Je bekkenbodemspieren hebben best wat te verduren gekregen. Het kan dus zijn dat je tijdens het niezen of hoesten ineens een extra bonus hebt in je onderbroek. Sowieso is het pijnlijk de eerste weken maar later laten je bekkenbodemspieren je soms ineens aan je lot over. Bekkenbodemspieren zijn goed om te doen thuis en je kunt ze ook gewoon doen tijdens het Netflixen. Zo versterk je alles weer en kun je misschien zelfs in de toekomst trampoline springen 🙂 Tot die tijd je benen kruizen als je moet niezen / hoesten helpt. Bewust winden laten heeft ook een mate van alertheid nodig trouwens.

24. Bloed, stolsels en vocht

Yup, dat klinkt net zoals het is. Tijdens de zwangerschap heb je waarschijnlijk vocht vastgehouden, dat is niet zo vreemd. Maar nu je baby geboren is moet ook dat vocht weer weg. Dit houdt dus in dat je oneindig plast, hou dus rekening met punt 8. Ook kun je blijven bloeden tot ruim 6 weken na de bevalling en bloedstolsels verliezen ter grootte van een sinaasappel. Mocht je überhaupt kunnen denken aan seks, het mag pas als je niet meer bloed i.v.m. ontstekingsgevaar.

25. Never nooit niet aan het huilen

Kraamtranen, je hebt vast erover gehoord. In de praktijk houdt het in dat je huilt om een reclame op tv, huilt omdat je door je lievelingsserie heen bent of huilt omdat je partner chocolade meeneemt. Maar ook omdat je lievelingsshirt vol spuug zit of nat is door je borsten die reageerden op je huilende baby. Of omdat je naar buiten wil terwijl je nog geen 3 stappen kunt zetten. Ga zo maar door, huilen hoort erbij na de bevalling.

Liefs, Kimberly

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast bloggen op Beebs and Moms ben ik werkzaam als cursusleider in de verstandelijke gezondheidszorg.

«

»

6 COMMENTS

 • Elisa

  Hahaha leuk geschreven! Ik mag binnenkort voor de 3e keer????…. Als ze zo zijn als de vorige 2 x doen ik het nog wel 10x. Ook al scheelde de 2 boys 1,5 kilo zonder kleerscheuren en hechtingen binnen 8 uur en 3x persen ongeveer eruit gekomen. Dus hopen dat de kleine meid niet gaat tegenwerken ????
  Maar tips tja de doorgang is al een keer doorwandeld dus op naar nr 2 Kim ????

 • Joop

  Heerlijk !! Je verhaal dan!
  Tranen in mijn ogen van het lachen
  Voelde na 27 jaar van alles weer!! ????
  Dag dag Joop

 • An Bouma

  Zo jij hebt je moeders lever laten schudden vandaag…zo herkenbaar inderdaad.
  Dikke pluim meis.

  Xxx Mama

 • dorene

  De eerlijkste en grappigste blog ooit gelezen

  • Kimberly
   AUTHOR

   Nou wat lief van je zeg!

 • I

  Top artikel! 🤣 (nu moet ik nog lachen 😉)

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *