Tips betrouwbare oppas vinden
Beebs Family Recente berichten Tips

10 tips om een betrouwbare oppas te vinden

Een avondje uit, een date met je partner of gewoonweg iets leuks doen met vrienden. Allemaal leuk en aardig maar als ouder heb je wel een oppas nodig voor de kinderen op zo’n avond. Misschien heb je geen familie die bij kan springen of wil je niet steeds op hen een beroep doen. Maar hoe kom je dan aan een betrouwbare oppas en wat betaal je een oppas gemiddeld? Je leest het in deze 10 tips om een betrouwbare oppas te vinden.

Een betrouwbare oppas vinden

Je laat niet iedereen zomaar een avond alleen met je kinderen. Een betrouwbare oppas vinden kan best een behoorlijke klus zijn zelfs.

1. Een oppassite of oppasplatform

Via een oppassite of oppasplatform kun je gemakkelijk zoeken naar oppas en babysitters. Doordat zij bemiddelen en door hun bereik is het makkelijk om via hen een fijne en betrouwbare oppas aan huis te vinden. Zo heb je bijvoorbeeld Sitly, de grootste oppaswebsite van Nederland. Doordat je op deze site kunt selecteren op ervaring, omgeving, beschikbaarheid en op tarieven kun je op deze manier gemakkelijk in contact komen met een oppas. Je registreert je gratis op deze site en eventueel kun je ook last minute een oppas vinden. Een abonnement kost voor 1 maand: € 14,95 en voor 3 maanden: € 29,85 (€ 9,95 per maand) zodat je potentiële oppassen daadwerkelijk een berichtje kunt sturen. Sitly screent niet de oppas, daar ben je als ouder zelf verantwoordelijk voor.

2. Via via een oppas vinden

Een oppas vinden via anderen – of een Facebookgroep – is natuurlijk heel fijn, zo heb je referenties van mensen die je vertrouwd. Dat scheelt enorm en is prettig. Er komen geen bijkomende kosten bij maar er zit ook een groot nadeel aan. Mocht deze oppas niet kunnen, dan is het lastig om een vervanging te vinden. Zeker last minute is het dan erg lastig om iemand anders te vinden.

3. Bedenk goed van te voren je wensen aan een oppas

Iedereen stelt andere eisen aan een oppas. Zo vind de één het prima als het voor een paar uurtjes in de avond is wanneer de kinderen op bed liggen, anderen hebben graag iemand die de kinderen uit school haalt en kookt. Er zitten behoorlijk wat verschillen in onderling. Bedenk goed wat je wil en noteer deze punten voor jezelf. Het kan helpen om deze punten op volgorde te zetten van meest belangrijk tot minst belangrijk.

4. Check de sociale profielen van je potentiële oppas

Dat klinkt misschien verregaand, maar aan de hand de social media profielen van iemand kun je veel aflezen. Zo was er laatst een verleidster van Temptation Island die door de mand viel als oppas door op een sociaal profiel een zeer tegenstrijdige post te plaatsen over kinderen. Checken kan geen kwaad, het gaat toch om je kinderen, zie het als referenties nagaan.

5. In gesprek gaan met de oppas

Bedenk goed van tevoren de punten die je graag beantwoord wilt hebben en noteer deze eventueel voor jezelf als geheugensteun. Zo kun je vragen hoe de oppas een kindje zou troosten, wat de verwachtingen zijn, wat zij leuk vind om te doen met de kinderen en of zij het ok vind om met de kinderen te eten? Het gesprek zal 2 kanten op moeten gaan, de oppas zal ook nieuwsgierig zijn naar jullie als gezin. Zorg ervoor dat hier ook ruimte voor is tijdens het gesprek.

Tip: 30 budget en gratis uitjes met kinderen in Noord-Holland

6. De omgang met de kinderen

Wanneer je kinderen de oppas ontmoeten is het belangrijk om te kijken naar hoe je kinderen reageren op de oppas en vice versa. Klikt het of niet, hoe gaat de oppas met de kinderen om en wat vinden zij van de oppas. Jij gaat pas op je gemak de deur uit wanneer je kinderen op hun gemak zijn bij hun oppas. Zijn zij blij, dan ben jij ook blij.

7. Wat betaal je een oppas?

De verschillen tussen de kosten voor een oppas ontstaan door o.a. leeftijd, ervaring, of je via een bemiddelingsbureau de oppas hebt gevonden of direct. De kosten verschillen tussen € 4,00 (voor een jonge meid) tot € 7,50 ( voor een studente met ervaring) per uur. Ook hebben veel ouders afspraken voor een hele avond en zit er verschil in of de kinderen slapen of niet. Voor een avond verschillen de kosten tussen de € 20,00 en € 30,00. Kijk goed naar wat jij wil/ kan uitgeven en of dat reëel is voor de tijd en ervaring van de oppas.

8. Goede afspraken maken

Om onenigheid te voorkomen is het noodzakelijk om samen goede afspraken te maken. Mag de oppas iemand langs laten komen, eten / drinken pakken uit de kasten, welke tijden, het takenpakket en de afspraken m.b.t. de kinderen. Maar spreek bijvoorbeeld ook af hoe jij wil dat het huis is wanneer je weer thuis komt: Moet het speelgoed opgeruimd zijn en de etensspullen ook?

9. Spreek een proefperiode af

Voor jullie als ouders en voor de oppas is het fijn als er een proefperiode afgesproken is. Zo kunnen jullie beide zonder problemen stoppen met de overeenkomst wanneer blijkt dat het toch niet goed klikt tussen jullie.

10. Volg je gevoel

Bij alles draait het erom dat jij je gevoel moet volgen. Zeker als het aankomt op je kinderen is dat zeer belangrijk! Voelt het niet goed? Kijk dan verder, ook als dat inhoudt dat je even zonder oppas zit.

Liefs, Kimberly

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast bloggen op Beebs and Moms coach ik moeders en vrouwelijke ondernemers naar meer zelfvertrouwen en zelfzorg.

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf × 4 =

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.